2010. május 25.

Kelt tésztás almás lepény

Ezt a sütemény még csak egyszer készítettem el, pedig annyira finom… Hétvégén egy barátnőmmel, készítettük el újra. A receptet az én túrós lepényem, és egy női magazinban talált receptből alkottam meg.


Tészta:40 dkg finomliszt,15 dkg margarin,3 evk kristálycukor,2 tojás,2,5 dkg élesztő,1 dl tej,2 evk tejföl, citrom reszelt héja, csipetnyi só.
Töltelék:1-1,5 kg alma,20 dkg cukor,2 cs vaníliás cukor,3-4 evk baracklekvár,1 tojás,2 evk zsemlemorzsa,csipetnyi fahéj.

Az élesztőt 1tk cukorral langyos tejben felfutattam. A lisztet átszitáltam és a többi hozzávalóval együtt-a margarinnal, a cukorral, a tejföllel, a citrom héjával, a tojással az egyik tojás sárgájával, valamit a felfutott élesztővel együtt összegyúrtam. Addig gyúrtam, amíg elvált a tál oldalától és a kezemtől, majd kiborítottam a tálból és egy jó alaposan kilisztezett gyúrótáblán még egy kicsit átgyúrtam, majd elfeleztem és letakarva meleg helyen 1,5 órát a duplájára növesztettük. A tölteléknek az almát együttes erővel meghámoztuk, kedves barátnőm pediglen lereszelte :))) Egy kis ideig állni hagytuk majd a levét kinyomkodtam, de nem teljesen, majd a tojással, a cukorral, vaníliás cukorral, a lekvárral, a fahéjjal összekevertem, és rövid tanakodás után arra jutottunk, hogy csak 1 evk zsemlemorzsát adunk hozzá. A fahéjat egyébként barátnőm kívánságára tettük bele…:)Az egyik cipót jó alaposan kilisztezett felületen kinyújtottam, és egy közepes méretű tepsit kibéleltem vele, amit kikentem olajjal. Az almás masszát elsimítottam rajta, és betakartam a másik kinyújtott cipóval. Villával megszurkáltam a tetejét, majd a hátra maradt tojásfehérjével lekentem, amit egy kevés tejjel elkevertem. Előmelegített sütőben 20 percig alacsony fokozaton sütöttük. Még forrón megszórtam porcukorral. Még másnap is pihe-puha extra omlós, szaftos sütemény marad belőle, nekem másnap hidegen ízlett a legjobban.

10 megjegyzés:

egycsipet írta...

Fincsi, jöhet köszi! Máris főzök egy teát mellé.. :D

Bianka írta...

HŰŰŰŰ ezt szeressük :D :D :D
Jöhet

Ami írta...

Mindmegenném :DDD

Belly írta...

ÚÚÚÚÚ,de guszta!

Férjem itt könyörög almásért,de nem fűlik hozzá a fogam.Majd megmutatom a tiéd{hadd csorogjon a nyála:-DD}

Niki írta...

Csipet:)
Köszi:)
Én inkább tejet kérnék....:)))

Bianka:)
:)))

Ami:)
Köszönöm:)
Mi is mindmegettük...melegen...alig tudtam megmenteni pár kockát:)))

Belly:)
Köszi:)))
Nosza,rajta:)))Nem olyan bonyolult,szerintem egyszerű:)))

Dia írta...

Annyira guszta! Minden almás süti csak jó lehet! :-9

Niki írta...

Dia:)
Köszi:)Azért a fahéjas csigád se utolsó..._)))

Gizi írta...

Nagyon guszta!!!!! Jó sok töltelékkel, isteni finom lehetett. Kérek-kérek.:))

Mariann írta...

Egy jól sikerült délutánhoz...(estéhez) ilyen sütike dukál...:)

Melinda írta...

Békebeli almás lepény! Csodásan elkészítve, szervírozva és fotózva!