2010. május 19.

Dán fahéjas csiga dán vajastésztából


Ez az a sütemény, amiből aztán nem sajnáltam a vajat. Annyit hallottam erről a Stahl féle dán fahéjas csigáról, hogy nekem is ki kellett próbálnom. Eredetileg az eredeti receptből akartam elkészíteni, amit itt találtam-de eszembe jutott, hogy dán fahéjas süteményhez, dán vajastészta dukál… így a dán vajastészta receptje újra előkerült a repertoáromból. Akár hányszor elkészítem ezt a tésztát, mindig elámulok mennyire csodálatos és még mennyire finom… A tészta receptje és elkészítése Limaránál megtalálható,de már én is elkészítettem...


Töltelék:10 dkg olvasztott vaj,10dkg porcukor,3tk fahéj.4-5 evk tejszín,2evk porcukor.

A tésztának eredetileg egy éjszakát kellene pihenni, nálam most majdnem két napot pihent a hűtőben. A tésztát egy jól belisztezett felületen kinyújtottam átgyúrás és dögönyözés nélkül,3x nyújtottam és hajtogattam,majd újból ment a hűtőbe 30-40 percet pihenni. A tésztát 3-4 mm vastagságú téglalappá nyújtottam, megkentem jó alaposan olvasztott vajjal, és megszórtam a porcukor és a fahéj keverékével, majd rétesszerűen feltekertem, és egy extra éles késsel 1,5-2cm vastagságúra vágtam. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe ültettem a csigákat és még 30 percet rápihentettem. Ez alatt előmelegítettem a sütőt, és közvetlen sütés előtt megkentem a tetejüket a tejszín és a cukor keverékével, majd közepesen meleg sütőben 15-20 percig sütöttem őket. Isteni illata volt, a sült,fahéj és a cukor édes illata, ahogy illatozott a kicsi konyhámban….mennyei volt:)

15 megjegyzés:

Adri írta...

Bár nemrég reggeliztem (pirulás), de 1-2 ilyet be tudnék még nyomni! :) Gyönyörűek!

Andi írta...

De gyönyörű, én is kérek!!! :-)

Dia írta...

Hogy mennyire egyre gondoltunk! Tegnap vásároltam épp a Stahl féléhez! De, ha kapnék ebből, akkor Én nem állok neki.. :-)

Niki írta...

Adri:)
Nagyon aranyos vagy...Köszönöm:-DDD

Andi:)
Köszönöm:)

Vegyetek belőle lányok;oPPPP

Niki írta...

Dia:)
Parancsolj...Te se maradj ki..;oPPPP

Bianka írta...

Csodásan néznek ki. Azt hiszem eltudnék éldegélni vele, vagy 10 kiló pluszig :))))

Niki írta...

Bianka:)
Köszi:oDDDD

Limara írta...

Niki! A múltkori bejegyzésed után ma ezt reggelizte a családom:) Az akkor kimaradt mascarponéval megkentem a tésztát mielőtt megszórtam fahéjjal, mennyei lett! Köszönöm! :)

egycsipet írta...

Nagyon ennivaló lett! :)

Niki írta...

Limara:)
Te köszönöd nekem...:)Én köszönöm Neked a ezt a csodálatos receptet:)))

Csipet:)
Köszönöm:)))

Gizi írta...

Jaaaaaj már megint ezek a csodaszép csigák!!!! Nem mászna ide egy-két darab??? Lassan nekem is meg kell sütnöm ezt a remek receptet, olyan jó reklámot csinálsz neki.:)))

Niki írta...

Gizi:)
Hát bizony...biztosan szép lenne a Tiéd is,amilyen szép kifliket sütöttél ma:)))

Ami írta...

Jöhet jöhet hozzánk is! Küldd légyszi gyorspostával, türelmetlen vagyok :)))).

Niki írta...

Ami:)
Máris...:-DDDD

pitypang írta...

Lemaradtam :(
ilyet pedig nagyon szeretnék kóstolgatni:)
Gyönyörűséges!!!!!! :)