2010. május 20.

Lekváros bukta

Bablevest főztem és az ilyen tartalmas levesek után nagyon szeretjük a kelt tésztából készült péksüteményeket. A receptjét itt találtam, egyből beleszerettem, ahogy megláttam… én így készítem a buktát amióta meg tanultam sütni. Nagyon puha, foszlós tészta és még másnapra is friss marad. Eredetileg finomliszt kell hozzá, de én most BL80-as kenyérlisztet használtam valamilyen megindulásból kifolyólag, ami nem igazán volt jóóóóó ötlet… hát…hmmm... így is nagyon csodás, puha, foszlós, de finom lisztel könnyebb, és lágyabb…


Hozzávalók:25 dkg rétesliszt,25 dkg BL 80-as kenyérliszt,1 tk só,6 evk kristálycukor,3 dl tej,2,5 dkg élesztő,1 dl étolaj,1 tojás, sütésálló lekvár vagy dzsem.

A tejből kiöntöttem egy keveset, amiben felfutattam az élesztőt,1evk cukor kíséretében. Egy kelesztő tálban a lisztet elkevertem a kristálycukorral, a sóval, majd hozzáadtam a többi hozzávalót végül a felfutatott élesztőt, és géppel simára kevertem. Olyan lesz a tészta állaga, mint egy sűrű palacsintatészta. Megszórtam a tetejét lisztel, letakartam és 15-20 percig pihentettem. Ezután, de már a kezemmel jó alaposan átgyúrtam, és a duplájára kelesztetem, nálam most nagyon hideg volt beletelt 1,5 órába, míg megkelt. A megkelt tésztát egy nagyon alaposan belisztezett deszkára borítottam, a tetejét is jó alaposan beliszteztem és ujjnyi vastag téglalappá nyújtottam. Tenyérnyi téglalapokká vágtam, mindegyikbe tettem 1-2 tk dzsemet-ez most nekem eper-rebarbara dzsem volt, nagyon jó volt, mert nem folyt ki a sütés alatt-és megpróbáltam kicsike buktákat gyurmázni belőlük. Behajtott felükkel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket, amit kikentem vajjal, és előmelegített sütőben 20percig sütöttem. A tetejüket közvetlen sütés előtt olvasztott vajjal kentem meg.

17 megjegyzés:

Alexa írta...

Csodásan néznek ki!Nyámi!Érzem az ízét a számban.
Egyébként volt nekem is olyan hogy kelttésztához kevertem BL80-as lisztet és nem lett valami lágy, puha nekem sem!

Niki írta...

Apple:)
Köszönöm:)
Férjem is mondta hogy ezzel a buktával valami nincs redben,máskor sokkal jobb szokott lenni...és a család se eszi olyan jóízűen:(((

Bianka írta...

Niki gyönyörűen néz ki.
Én nem használok semmi csodalisztet, csak sima réteslisztet. Csak az van otthon. És én abban még sosem csalódtam.

Ne búslakodj mennyei

Niki írta...

Bianka:)
Köszönöm:))))
Ez most jól esett:)))
Hát tudod ezentúl maradok a sima lisznél...az a legjobb...

Ami írta...

Szerintem gyönyörűek, és tuti finomak is a bukták. Persze, van amikor nem úgy sikerülne, mint ahogy az ember elképzeli, nem tudni miért... Mindenesetre szívesen megennék most egyet! :)

Melinda írta...

Niki, elkényeztetted a családod! :) Ha valami nem 100%, csak 95, az még tuti ám! Gyönyörűek, én így is esedeznék egy darabért!

Niki írta...

Ami:)
Köszönöm:)
Ha tudnád...ez előtt a buta tészta előtt két croissan tésztám ment a kukába...úgyhogy ...ebből pedig ezt sikeredett kihozni...Nem adom fel...

Melinda:)
Köszönöm,Neked is:)Aranyos vagy:)))

Andi írta...

Tökéletesek!!

Niki írta...

Andi:)
Köszike...;oPPP

Limara írta...

Összebeszéltünk? Nálam is bableves volt:) Gyönyörű bukták:) Kalács jellegű tésztákhoz csak minimális kenyérlisztet szoktam tenni, mondjuk 50 dkg finomliszt és 10 dkg kenyérliszt, vagy csak finomliszt.

Niki írta...

Limara:)
Köszönöm:)
De én ezt eddig nem tudtam,tehát akkor a liszt miatt sikerült félre...Ezentúl kikérem a tanácsod:)))

egycsipet írta...

Nagyon szépek lettek a buktáid és ismét klassz képeket hoztál! :)

pitypang írta...

Ránézésre teljesen tökéletes:)
(nem szeretem a buktát:( ,a feltekert kalácsokat viszont nagyon!)
Ügyi vagy,én hétköznap nem állok neki a keltkalácsnak :(

Judy (Erzsébet Iudith Fat) írta...

Ez nagyon finom!!!!!

Bori írta...

Bukta... ezer éve... :-)

Niki írta...

Csipet:)
Köszönöm:)))
Ugyan már...:oZZZ Zavarba hozol...:)))

judy:)
Köszönöm:))

andi:)
Hát ez az..ránézésre...:((( De azért ehető...

Bori:)
:oDDD

Gizi írta...

Tegnap csiga, ma bukta!!!! Nagyon jól néznek ki, kérek szépen.:))