2010. május 7.

Epres mascarponés"nyomi"kosárkák


Mostanában annyi helyen találkoztam az eperrel, mint gyümölccsel, és ráadásul ezekkel a falatnyi kosárkákkal, hogy én is kedvet kaptam hozzá. Ha már van formám, akkor mért ne… Az igazság az, hogy már a múlt hét végén eldöntöttem, hogy a hét első napján megsütöm, szépen meg is vettem az epret, olyan gyönyörű szépek voltak,és olyan eszméletlen illatuk volt , hogy nem bírtam otthagyni. Aztán közbejött mindig valami, ami miatt el kellett halasztanom másnapra a sütést, de másnap is olyan dolgok akadtak, amik miatt el kellett napolnom újfent. Vagy olyan későn értem haza este, hogy felesleges volt megsütnöm, vagy pedig mire készen lett volna nem lett volna értelme a süteménynek. Így szépen napolgattam a sütést és a gyönyörű szép eprecskék is kezdték megunni a várakozást a hűtőben. Tegnap már annyira sürgetett az elkészítése, hogy ha nem készítem el, az eprek nagyon megsértődnek és még felhasználni sem lehet őket. Így próbáltam a tegnapi napomat úgy intézni, hogy ne jöjjön közbe semmi. A fiúknak nagyon ízlett, még én is tudtam három kosárkát eltenni magamnak, mert rendszerint mire oda jutnék, hogy eszem belőle, hűlt helye van a sütemények. Világ legjobb férje pedig… hát… nagyon ízlett neki is, közölte egy szájhúzás kíséretében,”egy kicsikét édesebb lehetne és… nem baj hogy ilyen nyomik… ?”Hát kérem szépen így lettek ezek a kosárkák nyomik. Bár az igazat megvallva, nem egy szép kosárkaformák, de a tésztát csak beletettem a formába, nem nyomkodtam bele rendesen. Igazából keresztanyutól tanultam,Ő csinálja úgy, hogy nem béleli ki a formákat, hanem fánkszaggatóval kiszaggatja, és csak úgy beleteszi a tésztát a formába, hogy azért sütés közben megmaradjon a formája. Az inspirációt és a krémet innen”kaptam”, a tészta az én diós kosárkáim tésztája, azzal a módosítással, hogy cukrot tettem bele. Azt hittem, hogy az én kosárkáim is olyan szépek lesznek... meg mindenki másnak olyan szépek csak az enyémek”nyomik”:(


Tészta:20 dkg rétesliszt,15 dkg vaj vagy margarin,3 tojássárgája,5-6 dkg cukor,csipet só.
Ezeket a tésztának valókat összegyúrtam és 30 percre elraktam pihenni a hűtőbe. Ezalatt előmelegítettem a sütőt, és elkészítettem a krémet.
Krém:15dkg mascarpone,7szem eper+5 szem a díszítéshez,2 lap zselatin,ízlés szerint porcukor, és csipet só.

A lapzselatint beáztattam, az epret bot mixerrel összezúztam, édesítettem egy kis cukorral, majd felmelegítettem és elolvasztottam benne a kicsavart lapzselatint-nem kell forralni – majd összekevertem a krémsajttal, és félre tettem. A tésztát kinyújtottam, fánkszaggatóval kiszaggattam, majd kibéleltem a formákat, és előmelegített sütőben,10-15 percig sütöttem. A formákat nem kell kikenni semmivel, nem ragad bele a tészta a formába. A megsült kosárkákat kihűtöttem, mindegyik kosárba 1-2tk krémet kanalaztam, megdíszítettem eper szeletekkel és hűtőben lehűtöttem, amíg a krém megdermedt benne. Ennyi az egész:)

22 megjegyzés:

egycsipet írta...

Jót mosolyogtam. :))
Hát minden nem lehet tökéletes, attól még biztosan remek a süti! Én úgy vagyok vele, hogy inkább finom legyen, mint szép, a küllem csak egy plusz... ;))

Melinda írta...

Nagyon helyesek! És ez a könnyű eperkrém még egy kis eperrel, nagyon finom lehet!

Fimère írta...

elles sont magnifiques ces petites tartelettes et très gourmandes, j'aime beaucoup
bonne journée

andi írta...

Valami hasonlót nekem is kellene sütnöm:)
Már van formám,úgyhogy kifogás sem lesz:)

Niki írta...

Lányok!
Nagyon köszönöm:)Egyébként finom volt nagyon,és férjem is rendesen nyomta befelé...

Dia írta...

Szerintem tök jó, hogy nem a szokott forma! És nem is nyomi!!!

Bianka írta...

Nem kellett volna írni, hogy nyomi, csak, hogy ilyennek kell lennie :))))
Nagyon modern :)))
Nekem bejön, nyammi

Niki írta...

andi:)
;oPPPP

Dia,Bianka:)
Köszönöm a vígasztalást...:)

Gizi írta...

Nagyon guszták, olyan csalogatóak az eperszemek. Én bizony ilyen "nyomikat" is megennék most rögtön.:))

Ami írta...

Nem nyomi, hanem nyami! :)
Az ízélmény a lényeg, és tutibiztos, hogy finomak! ránézésre megállapítom ;). És kérek is belőle, sokat!!! :)

Livi írta...

Nekem nagyon bejön :) Eper is kosár is :D Nyammmmm

Nadji írta...

Très belles tartelettes.
Elles semblent délicieuses.
A bientôt.

Névtelen írta...

Hi, I check уour blog like every week. Your humorіstiс
style is awesome, keep ԁoіng what you're doing!

My web blog: click through the Up coming document

Névtelen írta...

Ridiсulouѕ storу theгe.

What oссurrеd аfter? Take care!


Taκe а lоok at my wеb pаge: Www.Sfgate.com

Névtelen írta...

Јust wish to say youг article is as aѕtounding.

The clearnеsѕ іn your post is just coοl
аnd i could аssume you arе an expert on this ѕubjеct.
Well with your permissiоn let me to grab уour feed to keеp updated with fοrthсoming post.
Thanks a million аnd please continuе the enjoyablе work.



Looκ at my weblοg; please click the following webpage

Névtelen írta...

Yοur repοrt οffегs ρrоvеn
usеful to us. It’s quite helрful and you aге cleaгlу extremelу well-informeԁ in thіs
гegiοn. You pοssess openеd ouг еyes to bе
ablе to different views on thіs matter
togеther with intеreѕting and reliable сontent.


Here іѕ my web-ѕіte - ADIPEX
Here is my website ... ADIPEX

Névtelen írta...

I ran acrosѕ this cool ωebsitе uρon faceboοκ anԁ we're pleased you have discount rates

my web site - www.le-buzz-immobilier.com

Névtelen írta...

It reаlly ωorks аlοng with total satіsfaction, absοlutely no cгavings, no smoκe only vapoгs whiсh can be ordеrlеsѕ, plus
you are able to smokе in the housе!!

Fееl frеe to ѕurf to my blоg post:
Green smoke reviews

Névtelen írta...

Thаt is a gooԁ tіρ eѕpecially to
those fresh tο the blogosphere. Short but very pгecіѕe info… Appгeciatе your sharing this one.
A must reaԁ post!

Feel free to vіsit my page: source

Névtelen írta...

Third, distributors are so confident in its skills that they
supply money back guarantees for individuals who try it out.


Feel free to surf to my website http://www.marsvenusatwork.com

Névtelen írta...

I'm gone to tell my little brother, that he should also pay a quick visit this weblog on regular basis to get updated from newest news.

Look into my blog - http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php

Névtelen írta...

This is my first time pay a quick visit at here and i am really impressed to read all at
single place.

Here is my webpage ... women hairy arms