2011. április 6.

Citromos kalács

Kuglófot szerettem volna sütni, de megláttam… és… azonnal… Nah jóóóóóó, nem, azonnal hanem egyet aludtam még rá. Annyiban tértem el, az eredeti recepttől, hogy… sok mindenben. Szárított élesztő helyett, friss élesztőt használtam, 3 evk citromhéj helyett 2 db citromnak a héját tettem bele, valamint a tetejéről a mázat elhagytam.











Tészta: 10 dkg rétesliszt, 30 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 6 dkg vaj vagy margarin, 2 tk vaníliaaroma, 5 dkg porcukor, 2 tojás, csipet só.
Krém: 10 dkg porcukor, 2 citrom reszelt héja, 6 dkg vaj.



A tejben felfutattam az élesztőt, közben a lisztet átszitáltam. Hozzáadtam a porcukrot, a vanília aromát, az olvasztott vajat, a tojásokat, a csipet sót, majd az idő közben felfutott élesztőt is. Addig gyúrtam, amíg elvált a kezemtől és a tál oldalától. Letakartam, és meleg mikróban, a duplájára kelesztettem. Fantasztikus lágy és puha tészta, nagyon hamar megkelt. Amíg kelta tészta, a krémhez kikevertem a porcukrot, a reszelt citromhéjat, és az olvasztott vajat. A tésztát, lisztezett deszkán kinyújtottam, megkentem a kikevert krémmel, majd vízszintesen négyfelé vágtam. Egy – egy csíkot egymásra raktam, kisebb – nagyobb sikerrel, majd öt felé vágtam. A formát sütőpapírral kibéleltem, és beleállítottam a tésztát. (Itt nagyon jó fázisfotók vannak.) Nekem kicsi, 10x20 cm – es formám van, ami jó is volt, mert a tészta pont kitöltötte a formát, és nem csúszott szét az egymás mögé sorakoztatott tészta. Majd letakartam, és ment vissza a meleg mikróba újból a duplájára kelni. Előmelegített sütőben 25 – 30 percig sütöttem. Ami a hiba, hogy korán kapcsoltam be a sütőt, amitől nagyon forró lett, így az első 5 perc után fóliával le kellett takarni… és ilyen lett. Nagyon finom, nagyon puha, nagyon foszlós…





3 megjegyzés:

Ottis írta...

Guszta!És szépek a képek is!

Jade írta...

Nagyon szep lett!

Niki írta...

Köszönöm:)))