Nagyon régen főztem, húsos emberek révén, azokat az ételeket részesítjük előnyben, amik húst tartalmaznak… Most hazudtam, mert ez nem teljesen igaz, ugyanis csak egyedül én vagyok megrögzött húsevő a családban. A fiúk,előszeretettel megennék ezen húsmentes”laza”kajákat ,ha sűrűben is készítenék . Most úgy gondoltam, a kedvükben járok, de hogy ne legyen teljesen”vegán”szalonnát pirítottam alá.
Hozzávalók: 5 - 6 közepes szemű burgonya, 10 – 15dkg füstölt szalonna, 2 kisebb fej vöröshagyma,6 - 7 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, pirospaprika.
A burgonyát meghámoztam hideg vízzel lemostam róla a keményítőt, és ugyancsak hideg sós vízben fedő alatt jó puhára főztem. Miután kellőképpen megpuhult, leöntöttem róla a vizet és félretettem. A szalonnát zsírjára sütöttem és megpároltam rajta az apró kockákra vágott vöröshagymát. Félidőben beletettem a karikákra vágott fokhagymát is. Megszíneztem pirospaprikával, és beletettem a megfőtt burgonyát. Ízesítettem, felöntöttem 1 dl vízzel, majd vettem a krumplinyomót és a tűz fölött összetörtem. Közben kifőztem a tésztát is, régebben fodros nagykockából csináltam, de mostanában rákaptam az apró levestésztákra. A kellőképpen összetört krumplit, összekevertem a kifőtt tésztával. Közvetlen tálalás előtt serpenyőben ropogósra pirítom a tésztát, a férjem tejjel szereti, én zellersalátát készítettem mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése