2010. április 28.

Májgombóc leves


Világ legjobb férjének a kívánságára készítettem húsgombóc levest,éppen beteg volt, és akkor megkívánta. Nem szerettem volna külön szórakozni azzal, hogy saját magam készítem el a húsgombócot, és Világ legjobb férje is a készen kapható húsgombóc mellett voksolt. Így történt, hogy nyakamba vettem a várost és elindultam egy kisebb zarándokútra hogy beszerezzem azt a fagyasztott, készen kapható húsgombócot, amit aztán mégis én készítettem el saját kezűleg. Keresztüljártam kisvárosunk nagyobb boltjait, hátha találok Világ legjobb férje által oly áhított kész húsgombócot. Hát meg kell jegyeznem, hogy a nagyobb üzletekben egyáltalán nem is lehetett kapni, viszont a kisebb közértekben kaphattam volna. De csak volna… Az első kis ABC-ben olyan fagyasztott húsgombócot vehettem volna, ami gombóc híján kocka alakú volt, és szerintem húst egyáltalán nem is tartalmazott-legalább is gondolom- nem olvastam az összetételét. Gyorsan fordultam is ki az üzletből, mert hát bevallom őszintén, kocka alakú húsgombócot azért mégse szeretnék megetetni az amúgy is beteg Világ legjobb férjével. Hazafelé jövet útba esett egy még kisebb ABC, ami legjobban arról híres itt minálunk, hogy előszeretettel adja el a lejárt szavatosságú dolgokat, és bizony nem árt, ha az ember előveszi szemfülesebbik énjét, és jól megnézi, hogy mit is tesz a kosarába, vagy pedig be se megy vásárolni oda. Én bementem, nekem mindenáron fagyasztott húsgombóc kellett… Jaj,de örültem, amikor megláttam a mirelit hűtőben a húsgombócot. Legelőször is, az állított meg egy pillanatra hogy 30dkg volt, és borzasztó kicsik voltak a gombócok a csomagoláson belül. Aztán pedig az, hogy jó alaposan össze voltak azok a gombócok fagyva, ami arról árulkodott, hogy bizony jó párszor kiolvadt majd visszafagyott. Harmadszorra pediglen az ára után érdeklődtem a kedves eladótól, aki nem tudta mennyibe is kerül, és csak olyan hasamra ütök sacc/kb alapon 650 ft-ért akarta nekem adni a 30dkg minőségében is elég húzós húsgombócot. Villámgyorsan visszadobtam a fagyasztóba a kezemben szorongatott gombócokat és elhatároztam, hogy saját kezűleg állítok elő otthon húsgombócot. Tehát, ez csak egy előzménye volt ennek a májgombóc levesnek, mert akkor megfőztem azt a bizonyos húsgombóc levest Világ legjobb férjének, aki ez után a leves után, rohamos gyorsasággal meggyógyult. És ez után a húsgombóc leves után határoztam el, hogy májgombóc levest is készítek. Tanultam az első bevásárlási körutamból és már meg se próbáltam a nyakamba venni a várost májgombócok után kutatva. Nagyon szép csirke májat találtam, és elhatároztam, hogy ebből készítem. Igen ám, de még soha nem készítettem, ez az első májgombóc levesem a 15 éves konyhai pályafutásom alatt. Végül is ugyan úgy készítettem, mint a húsgombócot, csak hús helyett májat használtam.


Hozzávalók:25 dkg csirkemáj(szívvel együtt-ez kb.4db),1 db tojás,só, bors, zsemlemorzsa,4-5 sárgarépa,1 fejkaralábé,só,őröltbors,ételízesítő kocka.

A májakról eltávolítottam a szívet, amit odaadtam a cicának, és aki oltári módon örült eme lakomának:-DDDMajd egy éles késsel szétkapirgáltam, ami elég szép mennyiség lett. Hozzáütöttem a tojást, sóztam, borsoztam, ételízesítőt is tettem bele, és megszórtam szárított petrezselyemmel is, majd mindig apránként adogattam hozzá a zsemlemorzsát, amit jó alaposan belekevertem. Annyi zsemlemorzsát adtam hozzá, amitől még lágy, de nem kemény állaga lett. Fóliával letakartam és hűtőbe tettem egy órácskára. Ezalatt a sárgarépát, és karalábét meghámoztam, az előzőt karikákra az utóbbit kockákra vágtam. Fehérzöldséget szándékosan hagytam ki, mert Világ legjobb férje nem szereti. Hideg vízben felraktam főni, közben ízesítettem és miután félpuhák lettek a zöldségek, kiskanállal beleszaggattam a májas masszát a levesbe. Miután feljöttek a leves tetejére a gombócok, még 15-20 percig főztem, és késznek nyilvánítottam. Nem is gondoltam, hogy ilyen jól fog sikerülni, teljesen azt hittem, hogy a májat nem is lehet majd érezni, csak a zsemlemorzsát. De egyáltalán nem, elég erőteljesen érezni benne a májat, mert ugyebár májgombócról beszélünk:)

5 megjegyzés:

Ottis írta...

A férjem ezer éve kéri hogy neki májgomóbc leves kell, csak ezt meg ne lássa, mert akkor most örgtön kell neki is :-)Nagyon guszta!Előbb vagy utóbb nálunk is osr kerül rá :-)

Bianka írta...

Az első kép egyből a gyomromba landolhatna :)))

Nagyon szeretem, guszta

egycsipet írta...

Nagyon helyesek lettek! :) Nekem a májgombócról mindig nagy családi összejövetelek, lagzik jutnak eszembe, azokon alap a gombóc, de készíteni még én sem... :)

Ami írta...

Nálunk az anyósom az ilyen levesek nagy mestere. Nem is merem elkészíteni, csúfos kudarc lenne-inkább maradok a krémleveseknél.

A Te levesed meg valami fantasztikusan néz ki. Hát, elfogadnám ebédre, nemsoká úgy is dél van :DDD

Bori írta...

Szeretjük a májgombóclevest!!! Kár, hogy nem vagyok vmi levesguru... de ezt lehet, hogy megcsinálom majd.

Egyébként a képek "útra keltek" nálam is :-)