2012. február 20.

Mákos krémes

Egy újabb gyors és könnyű finomság – szintén Peppertől. Általában nem szeretem a mákos cuccokat… sőt, egyáltalán nem szeretem a mákot, de amikor a képen olyan gusztán”kellette” magát, késztetést éreztem, hogy megsüssem. Kicsit ég a pofám hogy az utóbbi időben a bejegyzéseim nem saját ötletek - kicsit úgy tűnik mintha saját, önálló gondolataim nem is lennének.











Tészta: 3 egész tojás, 20 dkg porcukor, 25 ml tej, 50 gr darált mák, 15 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor.
Krém: 2 dl tej, 2 evk finomliszt, 1 csomag vaníliás cukor, 75 gr darált mák, ¾ dl víz, 125 gr vaj, 15 dkg porcukor, a tetejére csoki máz.

A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a porcukorral és a tejjel habosra kevertem. A lisztet elkevertem a sütőporral, majd a mákkal együtt a sárgájához kevertem. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem, és spatulával hozzákevertem a masszához, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem. A krémhez a lisztet, a vaníliáscukrot és a tejet felfőztem, a mákkal és a vízzel szintén így jártam el, majd mindkettőt kihűtöttem. Időnként megkevertem a lisztes kulimászt hogy ne dermedjem téglává, közben a vajat a porcukorral habosra kevertem. Miután a liszt és a mák is telesen kihűlt, habosra kevertem a vajjal, majd a teljesen kihűlt piskóta tetejére kentem. Miután a krém kellően megdermedt a piskótán, a tortabevonót gőz felett annyi olajjal megolvasztottam, amennyit a csoki felvett, majd rácsorgattam a sütemény tetejére. Igazából másnapra lett tökéletes, tejszínhabbal megdobva tökéletes krémes desszert.



4 megjegyzés:

Vicuska írta...

Nagyon tetszik!!!

Babette írta...

Szia! Régi újként jövök. Elköltöztem...a profilom is új. De látom te is megújultál...
Azért a süti remek!!!

Niki írta...

Sziiiiia Babette:)))) Örülök Neked...:)

Hobbychef írta...

Érdekes ez a süti. Anyai nagyapán cukrász volt, de nem emlékszem, hogy valaha is sütött volna mákos krémest.