2012. február 20.

Mákos krémes

Egy újabb gyors és könnyű finomság – szintén Peppertől. Általában nem szeretem a mákos cuccokat… sőt, egyáltalán nem szeretem a mákot, de amikor a képen olyan gusztán”kellette” magát, késztetést éreztem, hogy megsüssem. Kicsit ég a pofám hogy az utóbbi időben a bejegyzéseim nem saját ötletek - kicsit úgy tűnik mintha saját, önálló gondolataim nem is lennének.











Tészta: 3 egész tojás, 20 dkg porcukor, 25 ml tej, 50 gr darált mák, 15 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor.
Krém: 2 dl tej, 2 evk finomliszt, 1 csomag vaníliás cukor, 75 gr darált mák, ¾ dl víz, 125 gr vaj, 15 dkg porcukor, a tetejére csoki máz.

A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a porcukorral és a tejjel habosra kevertem. A lisztet elkevertem a sütőporral, majd a mákkal együtt a sárgájához kevertem. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem, és spatulával hozzákevertem a masszához, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem. A krémhez a lisztet, a vaníliáscukrot és a tejet felfőztem, a mákkal és a vízzel szintén így jártam el, majd mindkettőt kihűtöttem. Időnként megkevertem a lisztes kulimászt hogy ne dermedjem téglává, közben a vajat a porcukorral habosra kevertem. Miután a liszt és a mák is telesen kihűlt, habosra kevertem a vajjal, majd a teljesen kihűlt piskóta tetejére kentem. Miután a krém kellően megdermedt a piskótán, a tortabevonót gőz felett annyi olajjal megolvasztottam, amennyit a csoki felvett, majd rácsorgattam a sütemény tetejére. Igazából másnapra lett tökéletes, tejszínhabbal megdobva tökéletes krémes desszert.



5 megjegyzés:

Vicuska írta...

Nagyon tetszik!!!

Babette írta...

Szia! Régi újként jövök. Elköltöztem...a profilom is új. De látom te is megújultál...
Azért a süti remek!!!

Niki írta...

Sziiiiia Babette:)))) Örülök Neked...:)

Hobbychef írta...

Érdekes ez a süti. Anyai nagyapán cukrász volt, de nem emlékszem, hogy valaha is sütött volna mákos krémest.

Névtelen írta...

It's wonderful that you are getting ideas from this post as well as from our dialogue made at this time.

Take a look at my web blog food biotechnology