2011. december 18.

Mézeskalács fenyő

Idén megígértem, hogy sokkal jobban fogom várni a karácsonyt, és már hetekkel előtte megteremtem a karácsonyi hangulatot itthon. Szűk egy hét múlva karácsony, és karácsonyi hangulat sehol… Se karácsonyi fények, se karácsonyi díszek, se karácsonyi pompa, sehol a lakásban. Az adventi koszorú is a szekrényben figyel - talán Szentesete előkerül a szekrényből… Ezt a mézeskalácsot is nehezen készítettem el – a tészta egy éjszaka helyett, egy hetet pihent a hűtőben. Nem tudom… csak nekem megy ilyen nehezen a munka és a család mellett a készülődés, vagy más is ilyen cipőben jár?!Ez most nem a saját receptemből készült,eredeti recept és ötlet innen.










Hozzávalók: 25 dkg liszt, 7 dkg porcukor, 6 dkg méz, 5 dkg margarin, 1 egész tojás,1 kk szódabikarbóna, 1 tk mézeskalácsfűszer.

A mézet a margarinnal forráspontig melegítettem majd kihűtöttem. A tojást elkevertem a mézeskalácsfűszerrel és a porcukorral, a lisztet pedig összeszitáltam a szódabikarbónával. A tojásos keverékhez felváltva adtam az olvasztott mézes keveréket és a lisztes keveréket, majd alaposan összegyúrtam. Kicsit lágy lett a tészta így még adtam hozzá egy kevés lisztet. Mikor a tésztát simára gyúrtam, fóliába csomagoltam és betettem a hűtőbe pihenni eredetileg egy éjszakára… Egy hét múlva a tégla keménységűre pihent tésztát kinyújtottam kb.,3 mm vastagságúra, majd kiszaggattam. A tetejét lekentem tojással és előmelegített sütőben 5 percig sütöttem. A teljesen kihűlt mézeskalácsokat, cukormázzal csorgattam meg - tojásfehérje és porcukor keverékével.






2 megjegyzés:

APci írta...

Hát ez csodálatos!Kár ,hogy csak dísz:)

Bianka írta...

Áldott, békés ünnepeket kívánok