2011. december 25.

Bejgli

Tavaly nem került ide fel, akkor saját receptből készítettem, finomnak finom volt, de külalakra… hát… Ez viszont, nem túlzok, ha azt állítom tökéletes. Farkas Vilmos receptje nyomán, a L@ptopkonyha segítségével sütöttem meg.














Tészta: 52 dkg finomliszt,1 dl tej,1 dkg élesztő,2 tojássárgája,5 dkg porcukorcsipet só,16 dkg margarin,10 dkg sertészsír,1 db citrom és 1 db narancs reszelt héja.
Töltelék: 120ml víz,12,5 dkg kristálycukor – ebből két csomag vaníliás cukor volt,21 dkg darált mák és dió,3 dkg darált háztartási keksz,1 db citrom és 1 db narancs reszelt héja, mazsola, fahéj – ízlés szerint.

Igyekeztem előző nap mindent előkészíteni - ledaráltam a mákot, a diót, a háztartási kekszet, a lisztet, a margarint és a zsírt pedig alaposan lehűtöttem. Másnap, a tejet és tojás sárgát elkevertem, belemorzsoltam az élesztőt majd félretettem. A lisztet átszitáltam, belekevertem a porcukrot, a sót, a reszelt citrom és narancs héját, elmorzsoltam benne a margarint és zsírt, végül beleöntöttem, a tojásos élesztős tejet, majd alaposan összegyúrtam. Egyenként 4 db 24,5 dkg – os és részre osztottam majd letakarva hűtőbe pihentettem. Nem tudom mennyit pihent a hűtőben, mert elkészítettem a tölteléket és lebonyolítottam egy kisebbfajta karácsonyi bevásárlást is. A töltelékhez a vizet, a kristály és vaníliás cukrot, a reszelt citrom és narancs héját, a fahéjat és a mazsolát összeforraltam, majd leforráztam az előzőekben összekevert darált diót és háztartási keksz keverékét. Egy lapostányéron szétnyomkodtam és kihűtöttem. A mákos töltelékkel ugyan így jártam el. Miután a töltelék kihűlt,1 – 1 db 24 dkg – os részre osztottam, és az egyenként kb.20x25 cm – es téglalapra kinyújtott tésztán eloszlattam, igyekeztem a tészta széleiből 1 – 1 cm szabadon hagyni. Miután a bejgliket feltekertem, sütőpapírral kibélelt tepsire tettem, és lekentem 1 db tojással, majd a hűvös kamrában 20 percet száradtak.20 perc után, a bejgliket a kimaradt tojásfehérjével lekentem, és ment vissza a hűvös kamrába újabb 20 percre. Száradás után, előmelegített sütőben, alacsony fokozaton 20 percig sütöttem.

3 megjegyzés:

Jutka írta...

Örömteljes Boldog Új Évet kívánok!

Farkas Vilmos írta...

Nagyon szép lett!

Niki írta...

Köszönöm Nektek:)