2011. július 10.

Meggylekvár

Az első lekvárom, amit én készítettem. Sárgabaracknak indult, de meggy lett belőle. Valahogy nem éreztem magam késznek egy sárgabaracklekvár főzéshez… De ha már az a is „cigánymeggyfa”, amibe belecsapott a villám, olyan sok meggyet hozott, gondoltam megfőzöm lekvárnak. Készült belőle meggyszósz, amihez nem készült kép, ezen kívül még készítettem meggyes pitét is – ezt később.














Hozzávalók: meggy, kristálycukor – ízlés szerint.

Közel 4 kg meggyből lett 5 kicsi üveg lekvár… ez a nem semmi… tehát, a meggyet átmostam, kimagoztam, megszórtam kevés kristálycukorral, majd letakartam és félretettem. Másnap kézzel kinyomkodtam a levét, szétnyomkodtam, majd megszórtam ízlés szerint kristálycukorral és feltettem főni. Szépen lassan, nem sietem… Addig főztem, amíg a legkisebb fokozaton is lekapott, mert annyira elfőtte a levét. Kimosott üvegekbe kanalaztam, mindegyik tetejére tettem egy – egy késhegynyi szalicilt, majd lezárva az üvegeket meleg dunsztba tettem másnapig.

2 megjegyzés:

babette írta...

Kezdtem megörülni olvasva az első mondatodat, hogy vannak még csodák..sárgabarackból- meggy de csak nem tud a barack a meggyben reinkarnálódni...
legközelebb bátran kezdj bele időben és mennyiségben ugyan ide fogsz jutni:)))

Bianka írta...

Hű ma rám is meggybefőzés vár