2010. augusztus 8.

Bográcsoztunk

Az idei első kinti főzőcske is elérkezett… Barátnőmmel nagy egyetértésben összeügyeskedtünk egy Bográcsos szalonnás krumpli - t.









Hozzávalók: 30-35 dkg húsos kolozsvári füstölt szalonna, 3 evk zsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 2-2,5 kg burgonya, 4 db zöldpaprika, 4-5 szem paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, 1,5 dl vörösbor, őrölt bors, só.

A férjem nagy szakértelemmel tüzet rakott, miután jól beizzította, átadta a bográcsot nekünk. A bográcsban a zsírt felforrósítottuk, és a csíkokra vágott szalonnát kisütöttük benne. Hozzáadtuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, végül az apróra vágott fokhagymát is. Kicsikét pirítgattuk majd hozzáadtuk a megtisztított és kockákra vágott burgonyát. Sóztuk, borsoztuk, felöntöttük annyi vízzel amennyi ellepte, majd hozzáöntöttük a vörösbort, és fedővel letakarva, jól megrakott tűzön, félpuhára főztük. Miután a fedőt eltávolítottuk róla hozzáadtuk a karikákra vágott zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot és a finomra vágott petrezselyemzöldet, utána ízesítettük, majd férjem jó alaposan szaftosra összefőzte.

Nincsenek megjegyzések: