2010. május 2.

Lasagne

Azzal kezdeném, hogy soha nem készítettem, ez az első:)Valószínűleg nem is készítettem volna még most sem, de nagyobbik fiam hetek óta ezzel rágta a fülemet, mikor csinálok már, mert Ő azt úgy szereti, és ezt akar enni. Gondoltam, hogy is szerethetné, ha még soha nem készítettem, hát utólag kiderült, hogy az egyik kisbarátja anyukája megkínálta. Erre a hétvégére keresztanyutól rendeltem egy házi tyúkot, levest és pörköltet szerettem volna készíteni belőle, de sajnos nem érkezett meg időben a tyúkocska így itt volt a nagy alkalom, hogy az uraság kívánságának eleget tegyek. Péntek délután urasága úgy gondolta, hogy eltöri a lábát így fekvő gipszel, nyomja az ágyat, szegénykém a sok fekvéstől teljesen depi így gondoltam meglepem az annyira áhított lasagnejával. Mondanom sem kell, kétszer repetázott belőle, és estig megette volna az egészet, ha nem tartom kordában. Az egyetlen szomorúságom az, hogy Világ legjobb férjének nem jön be, ebéd után közölte”… nem ez lesz a kedvence…”Nekem és a gyerekeknek nagyon ízlett, valószínűleg azért nem nyerte el férjem tetszését, mert kicsit sok szerecsendiót reszeltem a besamelmártásba, és valahogy a szerecsendióval nincs kibékülve. Receptem nem volt, azt sem tudtam mi fán terem az elkészítése. Nagyjából annyit konyítottam hozzá hogy húsos ragu, és lehet kapni külön lasagne tésztát, de azt hogy besamelmártás is kell bele, arról már végképp nem tudtam. Innen-onnan is szemezgettem a hozzávalókból,így született meg az én lasagne-m:)


Hozzávalók:50dkg sertés hús,1nagy fej vöröshagyma,5 gerezd fokhagyma,1db sárgarépa,2dl sűrű paradicsomlé,só, őrölt bors, kakukkfű, bazsalikom, ketchup, pizza krém, cukor,lasagne tészta.

A húst kiolvasztottam, alaposan megmostam és ledaráltam. A vöröshagymát apró kockákra vágtam és olajon megpároltam, egy kevés sót szórtam rá, hogy hamarabb összeessen. Ráraktam a húst és fehéredésig pirítottam, sóztam borsoztam, majd félpuhára pároltam. Hozzáadtam a kis kockákra vágott sárgarépát, a karikákra vágott fokhagymát, felöntöttem a paradicsommal, ízesítettem, sóval, őröltborsal, kakukkfűvel, bazsalikommal, ketchup-al, pizza krémmel, mivel egy kicsit savanykásnak ítéltem meg, ezért kerítettem bele egy kis cukrot is, és addig főztem, amíg a paradicsomtól besűrűsödött. Vizet nem öntöttem rá, mivel jobb, ha a saját levében fő.Ezután elkészítettem a besamelt.


Besamell mártás:60 gr vaj,40 gr liszt,4 dl tej,só, bors, szerecsendió.

A vajat felolvasztottam és a lisztet kicsit megpirítottam benne, majd felöntöttem a tejjel, sóztam, borsoztam, megreszeltem szerecsendióval, és gyakori kevergetés mellett sűrűre főztem. Ezután a tűzálló tálamat vajjal kikentem jó alaposan, és leraktam egy sor száraz lasagne tésztát. Erre kanalaztam egy sor húsos ragut, nyakon öntöttem besamellel, és elölről kezdtem a sort, amíg a hús illetve a besamel kitartott. A tetejére egy sor tészta került, erre sajna már nem jutott besamel, pedig elkelt volna rá, és reszelt sajttal megszórtam. Előmelegített sütőben alacsony fokozaton 50 perc-1órát sütöttem.

10 megjegyzés:

Livi írta...

Nagyon szuperül néz ki! Összefut a nyál a számban :D

Niki írta...

Livi!
:-DDD

pitypang írta...

Én is lasagnet sütöttem :)!!
Nekünk ez a gombás-sonkás jobban ízlett,mint a darálthusos,azt mondták a gyerekek:) máskor is ilyet süssek!! :)
A tiéd is nagyon guszta,nálunk már elfogyott :)

Niki írta...

andi!
Láttam,már jártam Nálad:)Nekünk ma fogyott el ebédre,tegnap készítettem.Nagy sikere volt a gyerekeknél:)

Bianka írta...

Csúcs szuper lett. Mi is Imádjuk

Andi írta...

Annyira guszta, annyira imádom, annyira nem tudok ilyet csinálni, és annyira szomorú vagyok!....

Niki írta...

Bianka!
Köszi:)

Andi!
Annyira köszönöm...annyira kedves vagy...és annyira nem legyél elkeseredve:)

egycsipet írta...

Nagyon-nagyon guszta! :)
A múlt héten nálunk is volt, ez egy olyan kaja, amit akár minden nap megenne a gyerkőc. :)))

Ami írta...

Mi is imádjuk a lazzannyát :). Okos fiacskád van ;)

Niki írta...

Csipet:)
Köszönöm:)ezek a gyerkőcök, nagyon tudják mi az ami a kedvükre való:-DD

Ami:)
Köszi:)Egyébként nagy muffin imádó is...a lasagne után a második kedvenc;-PPP