2010. május 5.

Almás leveles...

Ezt a sütikét már jó pár hete elkészítettem, csak közbejövő dolgok miatt, elmaradtam a megmutatással. Jó rég óta a fagyasztóba rakosgattam ide-oda egy csomag leveles tésztát. Valamiért megvettem, pedig még elképzelésem se volt, hogy mi lesz belőle, csak úgy beraktam a kosárba egy bevásárlás alkalmával. Aztán ahogy egyre többször összefutottunk, egy-egy főzés alkalmával valami hús után kutatva, kezdtem elgondolkodni mivel is tüntessem ki. Igazából, leveles tésztás mini tortákat szerettem volna készíteni belőle, de mini tortaformám csak négy darab van, minden bizonnyal jó sokáig tartott volna jó pár mini tortát megalkotnom egy csomagnyi leveles tésztából, így ejtettem a témát és tovább agyaltam. Nagyon szeretem a leveles tésztát, sósan vagy édesen… és mégis olyan sokáig nem tartottam itthon. Most sincs itthon, mert ha elmegyünk bevásárolni rendszerint, elfelejtem, és itthon jut eszembe hogy valamit elfelejtettem. A nevével vagyok kicsit bajban, mivel eredetileg almás táska lenne a neve, de nem igazán hasonlít táskára így külalakra… Aztán süteménynek se szerettem volna elnevezni, mert egy sütemény nem ilyen, inkább péksüteményre hasonlít, mint egy sima süteményre. Már a mikor megláttam rögvest megtetszett, és amikor a hozzávalókat is elolvastam egyből tudtam, hogy a hűtőben fagyoskodó bespájzolt leveles tésztának ez lesz a sorsa. Igazából a bohócos gyorskajáldákban kapható almás táskára hasonlít ízre és állagra egyaránt…szerintem… Jah, és hogy hol találtam rá a receptre, természetesen Ottisnál:)Igazából annyit módosítottam rajta hogy nem 6, hanem csak 5 db almát használtam fel.


Hozzávalók:1 cs leveles tészta,5 db közepes méretű alma,5 evk kristálycukor,fél cs.vaníliás pudingpor (főzős),fél citrom leve és reszelt héja,csipet fahéj, mazsola-ízlés szerint,1 tojás.

A leveles tésztát kiolvasztottam, az almákat meghámoztam és kockákra vágtam. A kristálycukrot meg karamelizáltam, és megpároltam benne a kockákra vágott almát. Ízesítettem a citrom levével és héjával, a fahéjjal, és beleszórtam egy marék mazsolát is. Nem tudom meddig pároltam, hamar összeesett, és besűrítettem a vaníliás pudinggal, amit egy kevés hideg vízzel simára kevertem. Én nagyon siettem, bár nem tudom, hogy hová, mert nem vártam meg hogy kihűljön az alma, forrón töltöttem meg tésztát, és sikerült eláztatnom a vékonyra kinyújtott leveles tésztát. Tehát mindenképpen célszerű kivárni azt a kis időt, amíg lehűl a töltelék, és úgy megtölteni a tésztát. Ott tartottam, hogy a leveles tésztát vékonyra, téglalap alakúra nyújtottam és középre halmoztam egy csíkban az almát. Majd a tésztát mindkét oldalon csíkokra vágtam és megpróbáltam úgy befedni a tölteléket, hogy a csíkok fedjék egymást. Megkentem a tojással és előmelegített sütőben alacsony fokozaton, természetesen sütőpapírral bélelt tepsiben,30-35 percig sütöttem. Ahhoz képest hogy totál elázott a tészta,sikerült egy szépen egyben maradt kis „rétes”szerűséget elővarázsolnom a sütőből,ami nagyon finom lett. Ez itt a képen, frissen van felszeletelve, mert Világ legjobb férje nem bírta kivárni, hogy kihűljön egészen:)



5 megjegyzés:

Livi írta...

Húúú nagyon jól néz ki! Azt hiszem megtudnék enni belőle per szelettel ;)
Nagyon tetszik az első kép!

Niki írta...

Livi:)
Köszi:-D

Gizi:)
Köszönöm:)Láttam,esetleg egy cserét megbeszélhetünk;oPPP

Dia írta...

Én pedig rétest csináltam az otthon árválkodó tésztából! :-)
Szép és biztos finom! Ez is várólistára kerül nálam! Mindig van otthon alma, pl most is ami nem hálálta meg a bringával szállítást, így süti lesz belőle...

Ami írta...

Nagyon guszták!:) Én is kérek szépen belőlük :)))

Bianka írta...

Hű, de guszta, olyan jó szaftos ahogy szeretem :) kérhetek