2010. április 29.

Vaniliakrémes gyümölcsös mini torták

Egy jó pár hete kaptam mini tortaformákat, de még az óta nem volt hangulatom felavatni, mert nem tudtam mit süssek bennük. Azóta csak ott pihent a konyhaszekrényben, és hozzá se nyúltam. Az utóbbi időben, több helyen találkoztam mini torta csodákkal, és el is határoztam, ott akkor, azt vagy azt, ezt vagy ezt, megsütöm, de aztán ahogy elhatároztam magamat, olyan gyorsan meg is feledkeztem róla. Már több napja azon gondolkoztam milyen formában is süssem meg azokat a tortákat, igazából a tésztával voltam bajban, nem tudtam milyen tésztát is készítsek hozzá. Sok helyen nézelődtem, de egyik recept se nyerte el igazából a tetszésemet. Végül nagymamám szakácskönyvében találtam egy gyors vajas tésztát, és ezt készítetem el alapnak.



Tészta:20 dkg vaj (most margarin),20 dkg liszt,2 evk tejföl,1 cs vaníliás cukor,csipet só.

A fentieket összegyúrtam és beraktam a hűtőbe egy órácskát hűsölni. Igazából nem írja a könyv, hogy a hűtőben kellene pihentetni, de annyira olvadozott a margarin miatt a kezemben hogy jobbnak láttam, ha lehűtöm.


Krém:1 cs.Aranka krémpor vaníliás,1 dl tej,ízlés szerint gyümölcs.

Nekem most nem volt itthon idény gyümölcs, csak fagyasztott. Szerettem volna epret venni de…. nem volt hozzá…k e d v e m:(A gyümölcsöt jó pár órával előtte kiolvasztottam és lecsepegtettem. A krémpor felét habbá vertem a fele tejjel. A tésztát kinyújtottam 3-4mm vastagra, és kis négyzeteket vágtam ki belőle, amikkel kibéleltem az előzőleg kikent formákat. Igazából nem kellett volna kikenni, de mivel most használtam először, nem tudtam mire számítsak, de most már tudom, hogy nem kell kikenni, mert elég vajas a tészta és nem ragad bele. A tésztával kibélelt formák mindegyikébe 1 evk krémet kanalaztam, erre szórtam pár szem gyümölcsöt, és végül mindegyiket még 1evk krémmel fedtem be. A formákat tepsibe rakosgattam és előmelegített sütőben 25-30percig sütöttem alacsony fokozaton. Megvártam, hogy egy kicsit lehűljenek, majd mindegyiket kiborítottam a formából és rácsra tettem, majd teljesen kihűtöttem őket. 1dl hulalát kemény habbá vertem, mindegyiknek kanalaztam a tetejére, és még megdíszítettem egy kevés gyümölccsel. Egyébként egy nagyon finom, piha, puha könnyű kis tortácskák kerekedtek. Általában félve merek valamit elkészíteni, amit én álmodok meg, mert jó párszor kerültek kereálmányaim a kukába. Féltem, hogy most is ez vár rám, éppen ezért nem mertem megkóstolni, csak miután kisebbik fiam letesztelte és elalélt annyira ízlett neki, akkor mertem megkóstolni.

8 megjegyzés:

Bianka írta...

Mennyei, nagyon jól néznek ki. Guszták. Ugye nem felejtesz el küldeni nekem :)))

Niki írta...

Bianka!
Köszi:)Viccelsz?!Elfeledkezni rólad...:)

Gizi írta...

Hú micsoda finomság!!! Ugye még időben érkeztem és jut nekem is belőle. Egyszerű, de nagyszerű recept.:)

Niki írta...

Gizi!
Köszönöm:)

pitypang írta...

Ma sokat jártál a gondolataimba,kerestem ilyen formát,mert a sütid izgatja a fantáziám...és nem kaptam formát :(
De nem adom fel!!!!! :)

Niki írta...

andi:)
Itt vettem lent a városban,450ft volt egy csomag,4db van benne,drágálottuk nagyon,de írtóra rá voltam görcsölve...:)De az is igaz, hogy nem egy 100ft-os üzletből van...

Andi írta...

Jaj de ügyes vagy!
Meseszépek!

Niki írta...

Andi:)
Köszönöm:)