2010. április 14.

Rizskoch gyümölcsöntettel


Egy jó pár hete, kisebbik fiam minden nap megkérdezi mi az a rizskoch. Tanulás vagy játék közben hírtelen minden előzmény nélkül egyszer csak megkérdezi. Eddig nem készítettem… vagyis dehogynem, akkor még a sütésnek a leghalványabb jele se hagyott nyomot bennem, és amolyan”csinálok már ilyet”módban készítettem, ami olyan is lett… Valahol itt a neten találtam, már nem emlékszem hol, és a recept is hagyott némi kívánni valót maga után, de mivel akkor készítettem először, fogalmam se volt mi fán terem, és azt gondoltam,ez nagyon jó lesz. Arra emlékszem, hogy vacsorára készítettem, és olyan rossz lett, hogy senkinek nem kellett, így a kukába kötött ki… jó pár nap után… Úgy látszik el kellett telni egy jó pár évnek ahhoz, hogy felnőjek egy rizskoch elkészítéséhez. Közben megtaláltam nagymamám ősrégi szakácskönyvében a receptjét, és egy kis olvasgatással, nézelődéssel innen-onnan, összeraktam a saját verziómat:)


Hozzávalók:15 dkg rizs,5 dkg vaj,8 dkg kristálycukor,1 dl víz,3 dl tej,2 tk vanília aroma,2 db tojás,fél citrom reszelt héja, csipet só.

A rizst a vízben és a tejben megfőztem, közben ízesítettem a cukorral,a citromhéjjal, a vanília aromával, és a csipet sóval. Miután tejberizs állaga lett még beletettem egy kevéske mazsolát-csak olyan mutatónak, mert találtam a konyhaszekrényben:)- és még fedő alatt 15 percig állni hagytam-, de már nem főztem - és langyosra hűtöttem. Beleraktam a vaj háromnegyedét,- a többivel kikentem a tűzálló tálamat-majd hozzáadtam a tojás sárgákat és jó alaposan összekevertem. A fehérjéket habbá vertem és ezt is hozzákevertem, majd beleborítottam az előzőleg kivajazott tálba és előmelegített sütőbe toltam. Alacsony fokozaton 20-25 percig sütöttem. Amíg sült, elkészítettem a gyümölcs öntetet. A fagyasztott vegyes gyümölcsöt, egy lábaskában raktam, felöntöttem 2dl vízzel és felforraltam. Miután felforrt, és rotyogott egy kicsit megcukroztam,egy púpozott evk étkezési keményítőt kikevertem két evk vízzel csomómentesre és behabartam vele a gyümölcsöt. Egy nagyon krémes, nagyon sárga, nagyon jó ízű kis édességet sikerült összehoznom:-DDD Tehát kisfiam megkóstolta az annyira áhított rizskoch-ót… Már nem is csodálkozom azon, hogy nem kellett neki…” valahogy nem erre gondoltam… „- mondta és az apja ette meg helyette. Végül is számítottam rá, viszont nagyobbik fiamnak és az apjuknak nagyon ízlett:)Nem is maradt belőle:)

11 megjegyzés:

egycsipet írta...

Imááááááádom! :)
Nagyon guszta!

Ami írta...

Guszta guszta ! :)

Niki írta...

Lányok!
Nagyon köszönöm:)

Bianka írta...

Imádom, kezdek elalélni, ha nem kapok belőle.

Istenien néz ki

Niki írta...

Bianka!
Köszi:-DDD
Vehetsz belőle nyugodtan:))))

Andi írta...

Nagyon jól néz ki!
Annyira guszta....

Niki írta...

Andi!
Köszönöm:)

Gizi írta...

Nagyon istenien néz ki, és ez az öntet..... !!!!! Kérek-kérek!!!!!:))

Raindrop írta...

Egy nagy kockát kérek szépen, imádom! :)
Mostanában rászoktam arra, hogy a lekvár helyett darabos gyümölcsszósszal eszem. :)

Niki írta...

Gizi,Raindrop:)
Bátran vehettek belőle:-DDD

Niki írta...

Raindrop!
Köszönöm:-PPPP
Parancsolj...:)Ha esetleg még szeretnél egy falatot,szolgáld ki magad:oDDDDDD