2010. április 15.

Muffin próba 3


És hogy mért 3…? Mert már volt két próbálkozásom, de azok olyanok is lettek. Hát… ezek sem lettek egy ötös skálán 5 pontosak, mondjuk olyan 3.5 pontosak, de ezeket legalább már megmutathatom, és dicsekedhetem vele, hogy már én is tudok muffin-t sütni:)Valamikor ősszel próbálkoztam vele, amikor megismerkedtem a sütés nyújtotta örömökkel, nagyon lelkesen és főleg kis naivan fogtam neki a muffin sütésnek, és nem gondoltam, hogy csúfondáros véget ér. Azóta a konyhaszekrény legalján figyelt a muffin sütőm… Az első próbálkozásom, muffin sütő híján tepsiben történt, abba pakolgattam a tésztával töltött papírformákat, amik utólag derültek ki, hogy nem is muffin papírformák voltak, hanem sütemény papírok, a tészta is kegyetlen híg lett és a tepsi tartalma sütés közben totálisan szétfolyt a tepsiben. Hát jóóóó, nem búsultam el, pár nappal később újfent hatalmas lelkesedéssel fogtam neki a muffin sütésnek. Banános muffin-t szerettem volna létrehozni, ami félig meddig sikerült is, mert kedves a n y ó s o m- tól kaptam ajándék gyanánt muffin sütőt és papírformákat is, ezeket szerettem volna felavatni. Már akkor gondolhattam volna, hogy valami nem stimmel, mert a12 db muffin- hoz szóló tészta mennyisége nemhogy 12, de még egy24db muffin- hoz is mega sok lett volna. Nem baj… gondoltam, a lényeg, hogy szépen megkeltek sütés közben a muffinocskák, csak az illatával voltak bajok, ugyanis enyhe gumiszag terjengett a konyhában, de mivel mindent rendben találtam, nem gyanakodtam semmire. A sütés rendben lefolyt, nem gyújtottam fel semmit és a muffinocskák is tökéletes képet alkottak. Eljött az ideje hogy teszteljük… alig vártuk, hogy kihűljön ehető hőmérsékletűre. Nagyobbik fiam tartózkodott még rajtam kívül itthon, hogy ha esetleg a kukában kötne ki, mint az elődjei, ne tudja meg senki, főleg Világ legjobb férje nem tudhatja meg, mert osztaná nekem az észt ezek után. És bekövetkezett, amitől féltem, oltári pocsék lett, az állaga,mega-hipper tömör, az íze pedig förtelmesen lisztes. Ezek is vonultak szupergyorsasággal a kukába, és megbeszéltük, hogy apának nem szólunk egy szót sem. Időközben Világ legjobb férje említést is tett, hogy mért nem sütök már muffin-t, ideje lenne kipróbálni azt az ajándékba kapott muffin sütőt. Hmm… ha tudta volna, hogy azt már rég kipróbáltam… Aztán a héten megint elkapott a muffin-t süthetnék, és körbe néztem, hátha találok valami elfogadható receptet muffin-ra… találtam is, kérem szépen, aminek nagyon örültem. A három napos szakadatlan eső után ma délután végre kisütött a nap, és meghozta a kedvemet egy kis sütögetésre:))) A receptet ízlésszíndrómánál találtam,és csak reménykedni mertem, hogy nem végeznek olyan csúfondáros véget, mint korábbi a társai. Kicsit át kellett konvertálnom a receptet a saját konyhám világára, mivel durumlisztet nem használok, így sima lisztet használtam, valamint nádcukrot sem tartok itthon, és a vaníliás cukrom is elfogyott… még szerencse hogy aroma viszont volt itthon.


Hozzávalók:12 dkg mascarpone,8 dkg vaj,1 citrom reszelt héja,2 db tojás,16 dkg cukor-kristály,25 dkg liszt,2 tk vanília aroma,1 kk sütőpor,1 kk szódabikarbóna,csipet só, és 1-2 marék tetszőleges piros gyümölcs.

A mascarponét kikevertem a tojásokkal, a cukorral, a vaníliás cukorral, citromhéjjal, a vajjal, és a csipet sóval. Egy másik tálban elkevertem a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, majd jó alaposan elkevertem az előzőleg kikevert masszával, végül utoljára belekevertem a gyümölcsöket is. Jelen estben, nálam fagyasztott vegyes gyümölcs volt, található volt benne a meggytől kezdve az eperig mindenféle piros gyümölcs. A muffin sütőt, kibéleltem a papírformákkal, és megtöltöttem a masszával. Már azt jó jelnek találtam, hogy a tészta mennyisége elég volt 12db muffin-nak. Csak reménykedni mertem, hogy ezután is jól alakulnak a dolgok a sütőben. Előmelegített sütőben 25-30percig sütöttem. Hát… kérem szépen ilyen kis muffijaim lettek, ami kicsikét fanyar a gyümölcstől, de a lényeg hogy ehető, és meg lehet mutatni.:)

12 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szépek lettek :) nekem a muffin bejegyzés a következő lenne. Muffin 4 :( Esküszöm nehezebb eltalálni mint a keltésztát.

Ami írta...

Nagyokat mosolyogtam a posztodon Niki! Tudsz Te muffint sütni, csak egyszerűen rosszak voltak a receptek. Muffinsütés a világ legegyszerűbb dolga, még nekem is megy. Én előszeretettel csinálom, mert nem lehet elrontani (jó alaprecept persze kell, nekem a sütőhöz adták a kis receptes könyvet). Azóta már kreativkodtam is, saját muffinokat találtam ki (!). Pedig tudod, milyen kis béna vagyok, ha sütésről van szó.

Hihi, nem mondtátok el a férjednek :DDD ilyet én is műveltem. Látom is a lelki szemeimmel, ahogy a fiaddal lepaktáltatok :DDDD. Aranyos.

Szóval, kép alapján csodás lett ez a muffinod, biztos vagyok benne, hogy finom is.
Bízom abban, hogy most kedvet kaptál a muffinsütögetéshez. És csak a kedvedért, valamikor a közeljövőbe közzéteszem a saját fejlesztésű Milkacsokis-meggyes muffinomat, amelyet már legalább 10x csináltam. Ez nagy szó nálunk, mert az egyik mottóm, hogy 2x ugyan olyat nem készítek :)))).

Andi írta...

Niki...Te örök elégedetlen.. :-)
Na jó, küldheted az egészet, egye fene!! :-)
Nekem nagyon tetszik, viszem is a receptet!

Niki írta...

Bianka!
Köszönöm:)Pfúúú,nagyon paráztam tőle rendesen...és szerintem is nehezebb mint egy kelt tészta elkészítése,csak ahogy Ami írja pont egy jó recept kell hozzá.

Ami!
Köszönöm:-DDD Drága vagy nagyon:)))
Egyébként utólag gondoltam rá hogy a receptekkel lehetett valami baj,de aztán az is eszembe jutott hogy én voltam ennyire béna...?!

Olvastam a mai bejegyzésedet,és írtam is egy kisebb regény megjegyzést...de kitöröltem...ugyanis nem tudom elképzelni hogy rajtad pedig egy sima hagyományos főzelék elkészítése fog ki.Olyan tháj jellegű králmányokat művelsz a konyhában,hogy komolyan mondom,néha szóhoz se jutok,csak tátott szájjal lesek...Ez a spenótos bruschettád is mennyei lehetett.Ha bele gebedek se tudnék ilyet összehozni,képtelen vagyok ilyeneket elkészíteni.

Hát igen egészen máig nem tudta a titkunkat,de még most se tudja mert még nem járt nálam...

Most kíváncsivá tettél,és csak azért is kipróbálom a muffinodat,ha közzéteszed.Egyébként,nagyobbik fiamnak és apajának nagyon ízlett,kisebbik fiam nem volt elragadtatva tőle,dehát Ő már csak ilyen:)

Andi!
Köszönöm Neked is:)))Hát...én már csak ilyen vagyok,ilyen elégedetlen...ezzel egyébként minden nap szembesülök:)

Niki írta...

Thai akart lenni,bocsi:)

Ami írta...

Kedves Niki!
Úgy tűnik, változó, hogy kinek mi megy jobban, vagy kevésbé jól :). De hidd el, hogy thai kaját főzni sokkal könnyebb, mint látszik. Alapjáraton a gyors és egyszerű recepteket szeretem, amivel nem kell sokáig bíbelődni. A főzelékfőzés pedig a rémálmai rémálma. Szégyen, de így van. De most gyakorolhatok rendesen a párom miatt. :)
Nemsoká akkor megírom a titkos muffinreceptemet - de amúgy van egy pár már a blogomban, ajánlom a gesztenyével töltött meggyes muffint pl, oda volt érte a zuram. :)

Belejössz, és mást sem fogsz sütni, csak muffint ;).
na pusszantalak!

Gizi írta...

Ennek a muffinak csak egy baja van, de az igen nagy. Ez pedig az, hogy sajnos nem irányítottad hozzám!!:)))
Nagyon szépek lettek, és biztosan olyan finomak is.Azért kíváncsian várom azt a bejegyzésedet, amiben azt írod, hogy elégedett vagy magaddal.:))))

pitypang írta...

:) Én is muffint sütöttem,most lettem kész vele!! :)
A gyümölcsöset jobban szeretem,mint a csokisat,de nálunk most csokis kellett!!

Niki írta...

Gizi!
Köszi:-DDD Gondoltam rá hogy"megdoblak"vagy kettővel,de nem sikerült...nem is éretm hogy mért?!?!
El is fogyott azon melegében,ennek pedig nagyon örültem:)

andi!
Jártam nálad,és láttam...szóhoz sem jutok...:-DDD

pitypang írta...

Szia!Ebben a szép időben nagyon eltüntél...:)

Ottis írta...

Niki, én sokáig nagyon elégedetlen voltam minden muffin recepttel, amíg rájöttem a titkos hozzávalóra, minden muffinba teszek joghurtot vagy kefirt, ha írja ha nem. Nekem bevált, finom puha szaftos lesz tőle a muffin,nem szárad ki néhány óra leforgása alatt. Esetleg próbáld ki te is :-)

Niki írta...

Ottis!
Köszönöm:)Erről már olvastam,hogy kefírt vagy joghurtot tesznek bele,de most hogy Te is írtad,ezután kipróbálom.Gondolom,egy egész dobozkával szoktál bele tenni?