2010. április 4.

Menyecske pogácsa

Ez a pogácsa keresztanyu nagy specialitása. Nagymamám is készítette, még gyerekkoromból emlékszem rá, hogy annyira nagy sikere volt egy-egy nagy nap alkalmával hogy a receptet mindenki a magáénak szerette volna, húsvétkor, karácsonykor, születésnap alkalmával mindig szerepelt az étlapon. Nagymamám sima sajtos pogácsából készítette, az eredeti recept ez. Nagyon furcsa ez most nekem, mert én is eljutottam oda, hogy elkészítettem a gyerekeimnek, nem is hittem volna, hogy ilyen jól fog sikerülni. Egyik nap Világ legjobb férje nagy lelkesedéssel újságolta, hogy mit evett, mellé még kóstolót is hozott, hogy ez neki nagyon ízlik, és ezt nekem el kell készítenem. Nem lepődtem, meg amikor megláttam a kóstolót, egyből ráismertem, hogy ez mi is lehet, gyerekkorom nagy slágere. Mamánál nem találtam a receptet így keresztanyutól kértem el, talán ez még jobb is, mert ez az eredeti recept.


Tészta:25 dkg rétes liszt BFF-55,25 dkg vaj vagy margarin,25 dkg túró,csipet só.

A fentieket összegyúrtam, egy ragacsos, túl zsíros, a kéz melegétől olvadó tésztát kaptam. Fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem. Nálam most egy fél napot, és egy éjszakát pihent a hűtőben, de elég neki egy éjszaka. Másnap felhasználás előtt egy órával kivettem a hűtőből. Egy alaposan lisztezett felületen kinyújtottam ujjnyi vastagra és kis pogácsákat szaggattam belőle. Nekem egy 3cm átmérőjű kis szaggatóm van, de lehet nagyobb pogácsa szaggatóval is dolgozni, mert sütés közbe összeugranak a pogik. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket és előmelegített sütőben… az én hiper szuper gázsütőmmel alacsony fokozaton 15-20percig sütöttem. Amíg sültek és kihűltek a pogik, elkészítettem a krémet.


Krém:10 dkg vaj vagy margarin,10 dkg reszelt sajt,1 db camping krémsajt,1 dl tej,2 evk liszt,1 db tojás,csipet só.
Díszítés:25 dkg reszelt sajt.

A puha vajat, a reszelt és a camping sajtot összekevertem. Majd a tejet a tojással elkevertem és simára kevertem a lisztel, és jó keményre főztem. Ezt a lisztes masszát, összekevertem a vajjal simára kevert sajtokkal, majd miután kihűlt összeragasztottam a kis pogácsákat. Reszelt sajtban megforgattam őket. Én most kis teáskanálnyi krémet töltögettem a pogácsák közé, ez a mérték pont elég volt ennyi pogácsára. Nem tudom hány darab kis pogácsám lett, nem számoltam 2 nagyobb és egy közepes mérető tepsivel lett.

9 megjegyzés:

Bianka írta...

Ez valami csodás, el is mentem. Imdáná a férjem. Köszi

Niki írta...

Bianka!
Köszönöm,és nagyon szívesen:)

Livi írta...

Nagggyon jól néznek ki :) Én párom is imádná :D Úgyis névnapja lesz lehet meglepem :)

Niki írta...

Livi!
Köszönöm,pedig nem is lettek annyira jók a képek...épp naplemente volt amikor készültek:)

Gizi írta...

Kellemes húsvéti ünnepeket Kívánok!!!!

Csodaszép lett a pogácsád, és isteni lehet ezzel a töltelékkel. Én is viszem magammal, köszönet érte!!:))

Jó sokat sütöttél??? Mert az én locsolóimat is felétek irányítom.:))

Niki írta...

Gizi!
Köszönöm:)Várom a locsolókat,lesz utánpótlás bőven a sütikből:-DDD

Raindrop írta...

Nagyon tetszik! :)
Biztosan megcsinálom, imádom az ilyeneket!

Szép ünnepet!

Ami írta...

Mit mondjak... ez valami fantasztikus lehet! :)

Niki írta...

Raindrop!
Szép ünnepet Neked is:)

Ami!
Nagyon fincsi...volt:-D