2010. április 25.

Fokhagymás csirkemell petrezselymes burgonyával, párolt lilakáposztával, és tartáros öntettel


A betegség után nem vágytunk semmi megterhelő nehéz hétvégi lakomára. Bár nézőpont kérdése hogy ez az ebéd nehéz vagy sem, mert ha abból a szempontból nézzük, hogy zsírral készítettem, és a tartár se tartozik a könnyű öntetek közé, hát valószínűleg nem sorolnánk a könnyű ételek sorába. De, viszont keveset ettünk belőle, és nem laktunk jól vele, mint a duda, így könnyűnek mondható. Nem szerettem volna egy jó nehéz magyaros csirkepörköltet főzni, és az idő is annyira gyönyörűséges hogy nem akartam a fél napomat a konyhában tölteni. A csirkemellet Világ legjobb férje készítette saját kezűleg, a többi hozzávalót pedig én készítettem. Mennyiségeket nem is nagyon írok, mert a saját ízlésünkre készítettük.


A csirkemellet világ legjobb férje kockákra vágta, majd bepácolta. Két evk zsírt megolvasztott és belereszelt 3-4gerezd fokhagymát, sózta borsozta, és 1db ételízesítő kockát is szétolvasztott benne. Ezután a csirkemelleket megforgatta ebben a pácban és állni hagyta, majd egy serpenyőben pár perc alatt puhára pirította. Nagyon fokhagymás lett, ami kifejezetten illet a petrezselymes burgonya mellé.
Én ez alatt a lilakáposztát, az 5 fej lilahagymát és az 1fej vöröshagymát csíkokra vágtam. Zsírt forrósítottam és 5 evk kristálycukrot meg karamelizáltam, majd megpároltam benne a hagymát. Picikét megsóztam és beleömlesztettem a káposztát. Ízesítettem őröltborsal, őrölt köménnyel, ecettel, majd néhányszor megkevergettem, és fedő alatt puhára pároltam. Mikor a leve elpárolódott, belereszeltem egy almát és öntöttem bele közvetlenül az üvegből,3-4evk-ra való mézet, majd a legmagasabb fokozaton, kicsikét megpirítottam, amit pár perc után késznek nyilvánítottam.
A burgonyát meghámoztam, majd hideg vízben jó alaposan lemostam róla a keményítőt és sós vízben félpuhára főztem. Ez alatt két csokor petrezselymet megmostam és felszabdaltam. Egy serpenyőben zsírt forrósítottam és megfutattam rajta a petrezselymet, majd beletettem a burgonyát is. Jól átkevertem, utána sóztam és már készen is volt.
A tartárhoz egy tojássárgáját keményre kevertem 1-1,5 dl olajjal. Mindig fokozatosan adtam hozzá az olajat, csak a vége felé bátorkodtam többet önteni bele. Amikor jó kemény lett a tojássárgája, hozzáadtam 2-3 evk tejfölt, ízesítettem mustárral, sóval, őröltborsal és kristálycukorral. Jó alaposan összekevertem és hűtőben lehűtöttem.

Hát ennyi volt a hétvégi kis ebédecskénk, nem nagydolog, de nagyon finom volt, és nagyon jó ízűen ettük:-DDDD

4 megjegyzés:

pitypang írta...

óóóóóó,de finomat főztél!!!!!:)most annyira jó lenne megkóstolni(a betegség után én is így vagyok az ételekkel)

Andi írta...

Tökéletes! Imádok mindent amit készítettél...Jó kis ebédetek volt!

Niki írta...

andi!
Köszönöm:)Vegyél bátran;oPPP

Andi!
Köszi,és nagyon ari vagy:)Mára is maradt egy kevéske,de bánatomra annyira jól laktam vele,hogy szét durranok:(Nagyon bezabáltam belőle...De olyan jóóó esett:PPP

Bianka írta...

Azt hiszem, most elfogadnám ebédemnek