2010. április 26.

Bianka tortája


Már akkor eldöntöttem, hogy megsütöm, amikor közzé tette, de mindig halogattam. Aztán a napokban, Világ legjobb férje egyre többször a szememre hányta, hogy most már jó lenne, ha valamit sütnék. Hát igaza van - de csak így halkan jegyzem, meg-mert az utóbbi napokban nem nagyon fényezhetem a konyhai tevénykenységeimet. Aztán az egyik kolleginájának is szoktam egy kis kóstolót küldeni, ha valamit sütök, és bizony már a kedves kollegina is üzente, hogy süssek valami finomat:-DDD Igaz Zsuzsi;oDDDDD Örülök, hogy küldhetek Neked,és remélem, hogy ízlik:)Természetesen túróból sincs hiány,most is tartogatott a hűtő egy fél kilós túrót. Még én spájzoltam be, a szülinapi tortámat szerettem volna megsütni belőle, de kudarcba fullad. Még most se nagyon akaródzott, megsütni azt a szülinapi tortát, amit Világ legjobb férje nem nagyon díjaz, és azt hiszem, már nem is fogom megsütni- így ezt sütöttem meg, ehhez már jobban volt kedvem. Az eredeti recept, Biankánál található, én csak annyit módosítottam rajta hogy meggy helyett exotikus gyümölcsbefőttet használtam, és kicsit sokalltam a 2,5dl tejet a 3 tojással, így én csak 1,5dl tejet használtam fel. Hát az igaz hogy piros gyümölcsből sokkal szebb lett volna, de most nem volt itthon se meggy, se eper. Nah, majd legközelebb…


Hozzávalók:50 dkg túró,2 cs.vaníliás cukor,1 citrom reszelt héja,70 gr liszt,100 gr kristálycukor,3 tojás,1,5 dl tej,70 gr margarin,1 üveg gyümölcs befőtt,fél citrom reszelt héja,2 evk étkezési keményítő,ízlés szerint cukor.

A befőttet leszűrtem, a levét felforraltam. Ízesítettem a cukorral, és a keményítővel besűrítettem, majd visszatettem bele a gyümölcsöt, és kihűtöttem. A tortaformámat, ami most nekem egy 26cm forma volt, picikét kiolajoztam, szétterítettem benne a túrót, megszórtam a vaníliás cukorral, a citrom héját ráreszeltem és félre raktam. A margarint a mikroban megolvasztottam és habosra kevertem a cukorral. Beleütöttem a tojásokat, hozzáadtam a lisztet és felöntöttem a tejjel. Majd ezt a”masszát”ráöntöttem a túróra, és előmelegített sütőbe toltam, ahol 40-50 percet sütöttem alacsony fokozaton. Amikor már valamennyire megszilárdult a túró, kb. 25-30perc után, rásimítottam a gyümölcsöt, és visszatoltam a sütőbe a hátra lévő időre. Kicsit megijedtem, azt hittem az-az 50 perc is kevésnek bizonyult, mert eléggé folyt a gyümölcs a tetején mikor készen lett, azt hittem nem sűrítettem be megfelelően a gyümölcs levét, de miután két óra hosszat hűtöttem a jó hideg kamrában, tök jól megkeményedett a teteje is. Hát ez lett belőle, és azt hiszem, bátran megdicsérhetem magamat, mert ügyes voltam…:)és ha lesz, legközelebb biztosan piros gyümölcsből készítem el…

14 megjegyzés:

Bianka írta...

Mekkora ötlet. Nagyon guszta lett. Ki fogom próbálni. Most eperrel tervezem

Niki írta...

Bianka!
Köszönöm:-DDD Majd muti meg:)

Andi írta...

Meseszép!!!

Niki írta...

Andi!
Köszi:)

Ottis írta...

Nagyon guszta, szerintem én is kipróbálom!

Gizi írta...

Nagyon guszta!!! Én piros gyümölcs nélkül is betudnám falni, de most íziben.:))

Niki írta...

Ottis!
Köszi:)

Gizi!
Finom volt így is,férjem és nagyobbik fiam el is tünteték,elég rövid időn belül...

egycsipet írta...

Jajj, de tudnék most falatozni belőle! Nagyon guszta! :)

Ottis írta...

Niki, van egy kérdésem. Szerinted tepsiben is el tudom készíteni. Mondjuk egy közepes nagyságú tepsiben készülne, akkor ez az adag elégséges lenne? Szombatra tervezem és sütinek szeretném készíteni..Mit szólsz megvalósítható?

APci írta...

Ottis!
Attól függ mekkora az a közepes méret.Mert egy 25x35cm tepsiben olyan vastagságú lenne mint nekem itt a képen,de már egy nagyobb 27x37cm tepsiben már határeset lenne, de még beleférne.Ennél nagyobb tepsiben nem javasolnám,de ahogy neked szinpatikusabb.Nagyobb tepsiben vékonyka szelet sütikék lennének felszeletelve.Tehát én ebben a 27x37cm tepsiben sütném,ha süteménynek szeretném.

Niki írta...

Ottis!
Eltünt a megjegyzésem...pedig elküldtem...Tehát,egy 25x35cm tepsiben elég lenne,olyan vastagságú lenne mint nekem itt a képen.Egy nagyobb 27x37cm tepsiben már határeset lenne,ennél nagyobb tepsiben már nem javasolnám.Tehát én ebben a 27x37cm tepsiben sütném,ha süteménynek szeretném megsütni.

Zuzuka írta...

Már akkor összefut a nyál a számban ha meglátom kedvenc futárunkat az ajtóban egy fucsa kis csomagocskával. És eddig még nem csalódtak az ízlelő bimbóim a tartalmukban. Mindíg feldobja a napom az a falatnyi édesség. Nagyon szépen köszönöm. Bár ha szabad megjegyeznem: ez a túrós cuci-muci nagyikám masinában sütött túrós lepényére emlékeztetett. Úgyhogy ez a 10-es skálán most 11-est érdemelt.:):):)Mégegyszer nagyon köszi

Niki írta...

Zuzuka!
Köszönöm:)Állítólag ma nem lesz áram nálunk,úgyhogy nem tudom tudok-e sütni valamit...

Ottis írta...

Köszönöm!Nekem a 25 x35 lesz, na jó akkor hétvégén majd jelentkezem vele.Még a gyümölcsöt nem döntöttem el hogy milyen legyen .-)Köszönöm még egyszer!