2010. március 12.

Vaníliás csigák

Megint csigákat sütöttem…:)Eredetileg nem ezt szerettem volna megsütni, de egy férj, előállt egy második ötlettel, és aztán úgy alakult, hogy ezt a harmadik variációt készítettem el. Egy receptes újságból való a recept, nagyon szeretem ezeket a gasztro újságokat, de értelmét nem látom neki, hogy meg is vegyek egy számot is belőle. Régebben mindig vettem, aki rendszeresen veszi, tudja, hogy mennyibe kerülnek, és aztán csak a hulladékgyűjtő lesz a sorsa. Általában én öt perc alatt végiglapozom, ami érdekel, azt elolvasom, ami nem, azt pedig ellapozom. Aztán pedig csak ott hever az újság gyűjtő kosárban és utána elő se veszem. Ezek után nem láttam értelmét, hogy megvegyem, és felesleges pénzkidobásnak gondolom az egészet. Viszont, a minap keresztanyánál jártam, Ő tanítgat sütni, főzni, és egyengeti utamat a gasztronómia rögös útján. Neki állnak halomban a tv állványon ilyen receptes újsághalmok. Mindig szoktam egy jó köteggel magamhoz venni és itthon szabadidőmben átlapozgatom őket.


Bonyolult egy recept… de talán nem is a recept bonyolult, hanem az, ahogy én megbonyolítottam. Az eredeti recept neve, Puncsos csiga. Ezzel nincs is gond, csak azzal, ami benne van. Rengeteg R U M. Annyi rum, hogy ez a rummennyiség, nálam már mérgezés számba megy. A recept egyből megtetszett, csak az a nagymennyiségű R U M ne lett volna benne. Tehát kihagytam a R U M -ot, és egy két módosítást kerekítettem rajta. Nagyon finom kis csigák kerekedtek ki belőle, a tésztája már akkor megtetszett, amikor gyúrtam. Nagyon jó tésztája van, csak én tej helyett tejszínt tettem bele.

Tészta:40 dkg finomliszt,2 dkg élesztő,csipet só,10 dkg vaj, vagy margarin,1 tojássárgája,4 dkg cukor,1 dl tej,1-1,5 dl tejszín.

Az élesztőt felfutattam, a lisztet átszitáltam, majd egy egyszerű kelt tésztát gyúrtam. A tejszínt mindig apránként adtam hozzá, úgy hogy lehet nem is volt 1,5dl.Egy kicsit ragacsos lesz a tészta, de türelem, mert egy idő után elválik a tál oldalától és a kéztől teljesen. Már ott tartottam, hogy még markolok hozzá egy kis lisztet, de akkor kezdett összeállni a tészta. Egy nagyon lágy és puha tésztát kaptam. Kelesztő tálban 1 órát kelesztettem. Egy jó alaposan belisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra nyújtottam, majd elkészítettem a krémet.


Krém:1 csomag Aranka vanília krém,3 dl tej,mazsola ízlés szerint.

A krémport kikevertem a tejjel, értelemszerűen, ahogy a csomagoláson volt, majd elsimítottam a tésztán. Megszórtam mazsolával, majd rétesszerűen feltekertem. Egy nagyon éles késsel ujjnyi vastag szeletekre karikáztam, és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam őket. Megkentem a tetejüket cukros olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben 20 percig sütöttem. Hasonlatos azokkal a vaníliás csigákkal, amiket a pékségekben lehet kapni mostanság.

6 megjegyzés:

Gizi írta...

Gratulálok!!!! Gyönyörűek lettek a csigáid, és az nagyon tetszik, hogy a saját ötleted alapján töltötted meg. Gyorsan vettem is belőle!!:))

pitypang írta...

vaniliás csigát még sosem sütöttem,pedig a pékségben kaphatót szeretem,csak abban nagyon kevés a töltelék :(
Gyönyörűek a csiguszaid!!!! :)

Niki írta...

Gizi!
Köszi:)Ízlett....?

Andi!
Köszönöm:)))

Ami írta...

Gyönyörűek lettek, és a fotók is jók lettek, úgy beleharapnék. Életembe kétszer próbálkoztam csigasütéssel, mindkettő katasztrófa lett-a forma miatt, és a mai napig nem tudom, mit rontottam el. A tieid nagyon szépek lettek, irígy is vagyok egy kicsit ;) :D - gratula!

Névtelen írta...

nagyon nagyon guszta!!! ügyi vagy!

Niki írta...

Ami!
Nagyon aranyos vagy:))Köszönöm a"bókokat"...Most én pirulok:-DDDD