2010. március 22.

Túrós lepény


Ez a recept egy 1976-os Nők Lapjából való. Amikor a receptet írtam ki, alig mertem hozzáérni, mert annyira megviselt állapotban volt. Az újságot nem kaptam meg-de nem is baj-keresztanyu szívéhez nőtt és nem szerette volna nekem adni. Amikor ismerkedésben voltam a sütéssel Világ legjobb férje, munkába menet kora reggel mondta, hogy Ő bizony túrós lepényre vágyna. Hát éppen itthon is voltam, az időmből kitelt, egye fene süssünk lepényt. Elmentem keresztanyuhoz, és ezt a receptet adta. Ő is így készíti ebből a receptből, és még adott hozzá egy diós rácsos receptet is, szintén ebből az újságból ered, ez se került ide fel, pedig a fiúk kedvence:) Rég óta terveztem, hogy felrakom ide, de valamikor karácsony előtt készítettem utoljára, képet nem tudtam róla készíteni, így ez elmaradt. Aztán úgy látszik most jött el az ideje, hogy feltegyem. Világ legjobb férje szokásához híven, megint bevásárolt túróból-„Csak legyen itthon”- címszóval. Hamarosan lejár, és kellet belőle valamit készíteni. Ma délután pedig dolgozik, egyedül vagyok a gyerekekkel, gyönyörű szép az idő ennél alkalmasabb időt nem is lehetett volna kitalálni egy jó kis lepénysütésnek. Szeretem azokat a recepteket, amikbe mindent fel lehet használni. Értem arra, hogy a tojásfehérjék se mennek kárba, mert nem kell felhasználni, mint a mostanság előforduló receptekben. Tudom én, hogy le lehet fagyasztani, próbálkoztam is vele, és az óta is ott van a fagyasztóba, foglalja a helyet, mert felhasználni nem igazán tudom… Igazából tudnám, csak így is olyan mániákus vagyok ezekben a dolgokban.


Tészta:40 dkg finomliszt,15 dkg margarin,3 dkg élesztő,4 tojássárgája,1 dl tej+annyi amennyit felvesz a tésztagyúrás közben,1tk cukor,csipet só.
Az élesztőt felfutattam az 1dl tejben. A lisztet átszitáltam a margarint kis kockákra vágva hozzáadtam. Majd beleütöttem a tojás sárgákat, a csipet sót is beleraktam, végül a felfutott élesztőt is hozzáadtam és egy nagyon lágy, nagyon sárga, nagyon habos, hólyagos tésztát gyúrtam. Nagyon jó a tészta, azon gondolkozom, hogy kalácsot is lehetne belőle készíteni…. Majd két kis cipóra osztottam és langyos helyen egy órát kelesztettem. Az óra vége felé elkészítettem a tölteléket.

Töltelék:50 dkg túró,25 dkg porcukor,- én ezt sokalltam 15dkg tettem bele.2 csomag vaníliás cukor,1 púpozott evők rétes liszt,4 tojásfehérje+1egész tojás,mazsola-nekem most ez kimaradt,ízlés szerint só.
A túrót habosra kevertem a cukorral, a lisztel, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral, majd spatulával hozzákevertem a keményre vert tojásfehérjéket is. Az egyik cipócskát jó alaposan belisztezett deszkán kinyújtottam egy közepes tepsi nagyságúra, amit olajjal vékonyan kikentem, és kibéleltem vele a tepsit. Majd rásimítottam a tölteléket, és a másik kinyújtott cipóval betakartam. Egy tojást egy evők tejjel kikevertem, és megkentem a tésztát, de előtte villával megszurkáltam. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütöttem a legalacsonyabb fokozaton. Még forrón megszórtam jó sok porcukorral:-DDD Nagyon szaftos, egyáltalán nem száraz túrós lepényke.

15 megjegyzés:

Andrea írta...

Húúúú de jól néz ki!!!!! Kérek szépeeennnnn....... :)

Bianka írta...

Finom lehet, és nagyon jól néz ki

Niki írta...

@ndre@!
Köszi:-)Vigyázz,mert küldöm...:-DDDD

Bianka!
Köszönöm....:)

Belly írta...

Én meg mindjárt almás töltelékkel,de elkészítem:-)

Niki írta...

Belly!
Almás töltelékkel is van...ez a tészta,benne az almával,kicsit olyan mint egy almás kalács...de sajna nincs fent:(Nálad meg kukocskálok,ha elkészíted:-D

egycsipet írta...

Hűű, csoda jól néz ki! Szeretem a túrós sütiket, ez is biztosan remek lehet! :)))

Niki írta...

Csipet!
Köszönöm:)

Andi írta...

De szépek, a párom ölne értük... Imádja!

Niki írta...

Andi!
Köszönöm:)Az énpárom is él-hal a túróért...

pitypang írta...

De jól néz ki!!!!és biztosan nagyon finom is:)!!!!

Gizi írta...

Gyönyörűségesek!!!! Most jó nagyokat nyelek, nálad mindig olyan finom sütemények várnak. Receptet én is viszem magammal és teszek egy próbát.:)

Névtelen írta...

mint a péknél! nagyon professzionális ;-)

Niki írta...

Gizi!
Köszönöm:)Majd szólj ha kipróbáltad:-DDD

andi!
nagyon-nagyon finom,ezt nem csak úgy"mondom":)))

marvany!
Hát a Te tortád is nagyon professzionális:)))

Névtelen írta...

na, akkor te kiprobalod a Charlotte-t, en meg megsütöm a csigaidat :))) ( a heten kurzus an es tanitok, de a hetvegere mar kineztem am öket magamnak nalad :) ) legyen szep napod!

Niki írta...

Neked is szép napot,majd kukucskálok nálad:-))