2010. március 7.

Töltött paprika


Annyi paradicsom lé volt már a konyha polcon hogy már nem fértem tőlük. És hogy egy kicsit megkönnyebbüljön, valami paradicsomosat kellett kitalálnom ebédre. A töltött paprika pedig egy ilyen paradicsom igénylő étel. Ezt se régen készítek. Ez is olyan ijesztőileg hatott rám, mint a vadas mártás. Látom lelki szemeim előtt, hogy anyukám és nagymamám, egy-egy töltött paprika főzés alkalmával, milyen tortúrát vittek véghez, mert kemény maradt a gombóc, vagy a rizs nem puhult meg benne. Mert akkor még nem volt előfőzött rizs:( Ez itt maradt velem, és elijesztett a készítésétől. Még szerencse hogy vannak ezek a mostanában divatos főző csatornák a tv-ben. Egy ilyen főzős műsor alkalmával Bede Róbert ezt készített. Olyan könnyedén és pik-pakk összedobta, ráadásul előfőzött rizst használt a készítésénél. És tényleg nem egy eget rengető nagy tortúra, ahogy az elkísért egészen a gyermekkoromtól idáig. Nagyon szeretem, a kedvenc ételeim közé sorolnám. És szerencsére a gyerekek is nagyon szeretik, a világ legjobb férje pedig csak megeszi, mert ez van:)

Hozzávalók:70 dkg darált hús,1 csomag gyors rizs,5-6 db tv paprika,1l paradicsom lé,egy kisebb, vagy egy nagyobb zeller fele,1 fej vöröshagyma,só, bors, ételízesítő, cukor, liszt.

A tölteléknek a húst megmostam és ledaráltam. Hozzáadtam a csomag rizst, egy tojást ütöttem bele, ízesítettem találomra, mert a nyers húst valahogy nem akarózott megkóstolni:)Majd jó alaposan összekevertem a kezemmel.A paprikákat megmostam, a magjukat kikapartam, és megtöltöttem a töltelékkel. A kimaradt töltelékből gombócokat formáztam. A zellert kisebb darabokra, a vöröshagymát négybe vágtam majd olajon megfonnyasztottam a zellerrel együtt. Felöntöttem a paradicsomlével, és még adtam hozzá annyi vizet-amennyit gondoltam. Ízesítettem, de a cukrot még kihagytam. Felfőztem majd beleraktam a paprikákat és a gombócokat. Fedő alatt 50 perc - 1 órát főztem. Ezután kiszedegettem a megfőtt gombócokat és paprikákat, majd leszűrtem a paradicsomot, hogy a zeller és a hagyma ne legyenek benne. Két evők lisztet egy kevés vízzel elkevertem és behabartam a paradicsomot. És itt ízesítettem ízlés szerint a cukorral. A paprikákat és a gombócokat visszaraktam bele, és egyet rottyantottam rajta.

5 megjegyzés:

egycsipet írta...

Aaaannyira jó! :))) Imádom! Kár, hogy az ember nem bírja a főtt paprika-paradicsomot, így csak ritkán kerül asztalra. :(

egycsipet írta...

Más: a reciben rossz a sorrend, előbb töltöd a paprikát és csak utána csinálod meg a tölteléket, azt hiszem elírtad. :)

pitypang írta...

Na ugye,milyen egyszerű:)! a töltött káposzta szintén,sokan azt hiszik,húú milyen bonyolult,pedig sokkal egyszerűbb mint gondolnánk:)
Nálunk a fiuk szereteik,Zsófi nem,és meg semleges vagyok vele :)

Niki írta...

Csipet!
Most mi is a nem bírás hatásait szenvedjük,de kibírjuk.Csak olyan tavaszt,és nyarat idéző illata van hogy nem lehet neki ellenállni:)Most korrigálom:)Kösz hogy szóltál:)

Andi!
Akkor Ti is úgy vagytok vele mint mi.Párom megeszi,a srtácok pedig szeretik:)

Vica írta...

Szia!
Köszönöm szépen a dijat, kiteszem, csak zűrös volt az utóbbi pár nap!!
Nagyon jól néz ki, bár én még nem csináltam, a válogatós bandának...