2010. március 31.

Rakott zöldbab


Mivel a hét első napjai a menetből álltak, a bevásárlás is csak a kenyérről szólt. Mivel enni még is csak kell, abból gazdálkodtam, amit találtam a fagyasztóban, ami nem is baj, mert legalább megkönnyebbült kicsikét…. a fagyasztóm:)Mindenféle rakottas dolgot készítettem már,de rakott zöldbabot még soha. Vagy lehet, hogy készítettem csak előző életemben nem tudom, de valami rémlik…. egyik este számba vettem a fagyasztó állapotát,és rájöttem, hogy itt az éves leolvasztás ideje. Én egy évben egyszer… vagy két évben egyszer leolvasztom, amikor már nagyon jeges. Tehát eljött a hűtő taki ideje is, találtam maradék fagyasztott húst, zöldbabot. Nagyszerű akkor ebből lesz rakott zöldbab. Nem kimondottan rajongok a zöldbabért, de ha nincs más, akkor megeszem, főleg akkor szeretem, amikor valaki elém rakja és nekem csak meg kell enni, de mivel ilyen nem igazán fordul, elő hát kénytelem vagyok beletörődni. Egyébként a palóclevesben nagyon szeretem a zöldbabot….:oDDDD


Hozzávalók:45-50 dkg darált hús,30-40 dkg zöldbab,1 csomag gyors rizs,10 dkg füstölt szalonna,1 fej vöröshagyma,4-5 gerezd fokhagyma,só, bors, pirospaprika, tejföl, tejszín, reszelt sajt-ízlés szerint.

A zöldbabot és a rizst megfőztem, a húst megtisztogattam és ledaráltam. A füstölt szalonnát apró kockákra vágtam és zsírjára sütöttem, majd megpároltam benne a szintén kockákra vágott vöröshagymát. Hozzáadtam darált húst, meg pirospaprikáztam ízesítettem és egy sima pörköltet főztem belőle. Majd mikor kész lett, a kis tűzálló tálkámba kevés olajat öntöttem és elkezdtem rétegezni a hozzávalókat. Alura került a zöldbab egyik fele, sóztam, borsoztam, majd erre rá került az előfőzött rizs fele, majd az egész pörkölt, amit lefedtem a rizs másik felével. Ezt letakartam a maradék zöldbabbal, végezetül jó alaposan nyakon öntöttem a tejföl és tejszín keverékével, majd gazdagon megszórtam reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 1órácskát pirulgatott alacsony fokozaton.

11 megjegyzés:

Bianka írta...

Imádom, nagyon szeretem. Ugye meghívsz ebédre :)))

Niki írta...

Hát persze hogy meghívlak,ha cserébe Te pedig meghívsz azokra az epres csodáidra:-DDDD

Andi írta...

Zöldbabot még így nem csináltam. Annyira guszta....
Én is imádom....

Niki írta...

Andi!
Köszönöm,és tényleg jól sikerült,finom lett...:)))Még én is meglepődtem rajta...

Bianka írta...

Niki pénteken? Akkor készítek újra ;)

Niki írta...

Rendben Bianka:) Megdumáltuk...:oDDDDD

egycsipet írta...

Én is nagyon szeretem! Ritkán készül, de akkor jóóóól teletömöm vele a pocakomat. :))

Niki írta...

Csipet!
Én is jóóóól laktam vele:-DDD

APci írta...

Juj Nikikém :) nagyon szupi lett a fejléced!Gyönyörüek azok az eprecskék!

Ami írta...

Belegondolok, életemben nem csináltam még rakott zöldbabot. Sok rakottat igen, de zöldbabot még nem. Ez Anyósom reszortja, így fel sem merült még bennem, hogy készítsek :)
De meghoztad a kedvemet, kérek ebből is! :)

Niki írta...

Ami!
Van még egy kis adag...mehet:)