2010. március 16.

Fahéjas darázsfészek

Valami kelt tésztát szerettem volna sütni.Szeretem az élesztő,a nyers kelt tészta illatát,ahogy megmunkálom,és az, ami lesz belőle:)És amikor,megsül, és a gyerekek dicsérik,olyankor úgy örülök:))))))Na lám ezt is tudok sütni. A minap hallottam a méteres kalácsról, vagy a süteményről, már nem tudom. És ahogy nézelődtem ráakadtam a darázsfészekre. Én eddig azt hittem-már nem tudom, hogy mért-, hogy az egy diós, kalácsféle. Már éppen el akartam borzadni, hogy megint egy diós nem szeretem sütemény, de ahogy nézelődtem, rá kellett jönnöm, hogy egyáltalán nem az. Csak vannak olyanok, akik dióval, mákkal, vagy más valamivel megtöltik. Én most pici fahéjjal ízesítettem. A gyerekek nagyon szeretik a fahéjat. Ha apjuk süt palacsintát, fahéjasat is kérnek. Úgy gondoltam biztos ízleni fog nekik. Én ugyan nem szeretem a fahéjat, de az illatát igen, de most valahogy kedvet kaptam hozzá. Ez a recept is egy kitalált történet. Legalább is félig. Nagyon sok receptet megnéztem,ezekből és az én fantáziámból raktam össze egyet. A nagymamám ősrégi szakácskönyvén át, itt a neten keresztül, egészen az én fantáziámig bezárólag mindenből tettem bele egy kicsit:)


Tészta:40 dkg finomliszt,3 tojássárgája,2,5 dkg élesztő,5 dkg kristálycukor,16 dkg margarin,csipet só,1 dl tej.

Krém:10 dkg kristálycukor,2 csomag vaníliás cukor,10 dkg vaj,1-2 evők cukor,1 dl tej.

Az élesztőt egy kevés tejben, cukorral felfutattam. A lisztet átszitáltam, és amikor az élesztő is felfutott egy kelt tésztát alkottam. Annyi langyos tejet adogattam hozzá amennyit felvett a liszt. Nagyon lágy tésztát kaptam, ami nagyon ragadt. Türelem, mert nem is olyan soká elvált a kezemtől és a tál oldalától. Nagyon lágy és hólyagos, könnyű tésztát kaptam. Nagyon tetszett:)Majd kelesztő tálban kb.1,5-2 órát pihentettem. Ezalatt elmosogattam, kitakarítottam a konyhát, kiteregettem a mosógépből a ruhákat, tehát találtam magamnak elfoglaltságot bőven, jah, és megebédeltünk csak utána mosogattam:)A tésztát egy jól belisztezett felületre borítottam,és kb.:4-5mm vastagra, téglalap alakúra nyújtottam. A vajat megolvasztottam és megkentem vele a tésztát jó alaposan. Szinte már sokalltam a vajat, de nem baj, mert ha megsül, eltűnik benne a rengeteg vaj.) Megszórtam a kristálycukor és a vaníliás cukor keverékével, majd még egy kis fahéjjal is megdobtam. Rétes szerűen feltekertem, és nem olyan vékonyan mintha csigát sütnék, olyan2-2,5cm vastagon felszeleteltem. A tortaformámat kicsit olajjal kikentem és” kiraktam”a csigákkal. Maradt még egy kis olvasztott vaj, azt még rákentem a tetejére, és 30 percet kelesztettem. Ezalatt előmelegítettem a sütőt. Olyan 30-35 percet sütöttem a legalacsonyabb fokozaton, közben félidőben megöntöztem a tej és a maradék cukor keverékével. Nagyon könnyű lágy kalácstésztát kaptam. Olyan fahéjas kalács jellege lett neki:)

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Életem értelme, kedvenc süteményem, örök szerelem :)

Nagyon jól néz ki

egycsipet írta...

Bezzeg ééén, én imádom a fahéjat, ezt a finomságot is bírnám! :))

Még nem készítettem, de én is diósnak tudtam a darázsfészket. :O

Niki írta...

Bianka!
Köszi:-DDDDD

Csipet!
Akkor nem írta, butaságot...tényleg diós sütemény:))

Gizi írta...

Én is nagyon megdicsérném!!!! Ugye kaphatok belőle??? Nagyon guszta!!! Látom te is elég gyakran sütögetsz, gondolom a fiúk nagy örömére.

Niki írta...

Gizi!
Köszönöm,és ...hát persze hogy kaphatsz:)))Gyakran sütök,és ha valami miatt mégse sütnék a fiúk már hiányolják:)

pitypang írta...

Gyönyörűséges!!!!!!jaj,olyan éhes vagyok:)!!

Niki írta...

andi!
Köszönöm:)Valami finomat egyél:DDD Az ott a képen Te vagy?