2010. március 28.

Bakonyi sertésszelet


A héten Gizinél láttam meg, és eszembe jutott, hogy olyan régen készítettem, hogy el is felejtettem, pedig annyira szeretem:)))) Így kérdés nem volt, hogy akkor a hétvégén mi is lesz a menü,hát természetes hogy ez. Alapjában nagyon szeretem a tejfölös gombát, jó sok tejföllel behabarva, és ebben pedig még hús is van, ez igazán egy nekem tetsző kis kajácska, ráadásul az örök kedvenc, ami pörkölthez mindig dukál, a nokedli (galuska). Fiaim is imádják és végre nem kellett harcot vívnunk a „Mit főzzek ma?”- kérdésben. Ez mindég probléma, amit én szeretnék, azt Ők nem szeretnék, amit Ők szeretnének, azt pedig én nem szeretném:-DDOlyan válogatós vagyok… vagy Ők válogatósak?!Gizi ízesítésként tett bele még szerecsendiót, én is tettem bele gondoltam nem ártok vele…:))


Hozzávalók:8 szelet sertés karaj,20-30dkg gomba,2 fej vöröshagyma,10 dkg füstölt szalonna,5-6 gerezd fokhagyma,4 evők tejföl,2 evők liszt,só, bors, majoránna, pirospaprika, szerecsendió, ételízesítő,- ez mind ízlés szerint.

A húst jó alaposan megmostam,kiklopfoltam, besóztam és állni hagytam. Majd serpenyőben egy kevés olajon elősütöttem. Egy másik lábaskában a füstölt szalonnát zsírjára sütöttem, megpároltam benne a kockákra vágott vöröshagymát, majd levettem a tűzről és szórtam bele egy kevés pirospaprikát. Vissza a tűzre, belerakosgattam az elősütött hús szeleteket, ízesítettem, felöntöttem 1-1,5dl vízzel és fedő alatt egy kicsit megpároltam. Amikor úgy gondoltam, hogy eleget párolódott beletettem a karikára vágott fokhagymát, a szeletekre vágott gombát-amit persze megnyúztam és jó alaposan megmostam. Megvártam, hogy kiengedje a levét, én még kevésnek találtam így öntöttem még rá egy csésze vizet. A lisztet simára kevertem a tejföllel, a húst kiszedegettem és behabartam vele a szaftot. Majd visszarakosgattam husikat, egyet még rottyantottam rajta és késznek nyilvánítottam. És csak is kizárólag én egyedül, mellé anyósom kb. 2 éves szilvabefőttjét fogyasztottam. Annyira érett volt már a befőtt, hogy meg volt cukrosodva a teteje, és szinte már lekvárnak is beillett volna… Hmmmm nagyon-nagyon finom volt ez a kis édesség a”pörkölt” mellé:)))

11 megjegyzés:

pitypang írta...

Szeretem,de a gombát mindig kipöckölöm :),mert azt viszont nem szeretem :).A család viszont nálunk is imádja,így azért ritkán,de gombás kajákat is készítek
Nagyon finom ebédetek volt!!!

Gizi írta...

Hú de guszta!!! Még jó hogy már ebéd után vagyok. Örülök, hogy tudtam ötletet adni, és a családnak is bejött!!:))

egycsipet írta...

Nagyon szeretem én is, de ritkán készítem! Most tudnék falatozni belőle - jó sokat, mert még nem ebédeltem. :(

Niki írta...

andi!
Akár a kisebbik fiam...gomba husi,kipöckölve a tányér szélére,csak galuska és rengeteg szaft:)))

Gizi!
Köszönöm az ötletet,mindig olyanokat készítesz amiket az én konyhám is elbír:)ezért szeretek nálad nézelődni:-DDD

Niki írta...

Csipet!
Nagyon szívesen megkínállak belőle...Sőtt ha tudtam volna hogy nem lesz időd,csak későn ebédelni,még meg is hívtalak volna ebédre:-DDD

Bianka írta...

Imádom, nagy kedvenc, de még nem készítettem. Remek képek és remek étel. Sok-sok gombával :)

Niki írta...

Bianka!
Köszönöm:)

Andi írta...

De gyönyörű a tálalás....Nálunk nagyon nyerő kaja. Régen volt,. csinálok is a héten.... Köszi.

Niki írta...

Andi!
Köszönöm szépen:-DDD

Raindrop írta...

Most jöttem Katától, és a gombócos káposztájától.
Erre itt vár a másik legnagyobb kedvencem, méghozzá nokedlivel! :)
Gyönyörű! Jaj, 2 tányérral bedobnék.

Niki írta...

Raindrop!
:-DDDDD