2010. március 11.

Aranygaluska


Az első aranygaluskám:)Nem is tudom, hogy eddig mért nem készítettem. Pedig gyerekkoromban annyira szerettem. Igaz, nagymamám gyümölcs öntetet készített hozzá. Már rég óta vacilláltam rajta, de mindig elhalasztottam. Egyik nap pedig a világ legjobb férje nekem szegezte ebéd alkalmával”Anya… Tudod, mit kell csinálnod? Aranygaluskát!”Fura hogy pont ez jutott az eszébe, pedig nem is említettem neki hogy mit szeretnék sütni. Kicsit kicsikre sikeredtek a galuskák, mert nekem kicsi pogácsaszaggatóm van, de nagyon szépen megkelt. Most készítettem először úgy kelt tésztát, hogy az élesztőt nem futattam fel. Hát mit mondjak, a másik variáció jobban tettszik.Az első pihentetésnél nem akart megkelni a tészta.Teljesen pánikoltam,hogy nem sikerül.Ma reggel így is a kukába kötött ki egy süteményem,mert nem akart ehető álapotba kerüni…(((Végül is, így is megkelt , de igazán csak sütés közben nőttek nagyra.Nem akartam még egy adag tésztával vesződni,így mégis neki láttam olyan lesz ami lesz alapon. A tészta kicsit ragacsos lett, úgyhogy bátran markoltam még hozzá lisztet. A receptet itt találtam. Nem egészen így készítettem el, de legjobban a sodó mennyiségén változtattam.
25dkg liszt,
2,5dkg vaj,
2dkg porcukor,
2dkg élesztő,
Csipet só,
1tojás,
1dl tej,
10dkg dió,
10dkg kristálycukor,
Vaj, ízlés szerint,

A lisztet átszitáltam, és a többi összetevővel egy kelt tésztát gyúrtam, majd félretettem pihenni 1 órácskát. Ez alatt elmentem dióvadászatra, ami kisebb nagyobb sikerrel sikerült is. Nagyon rossz minőségű dióink lettek az idén, és annyira rosszak hogy alig tudtam 10dekát összeszedni. Végül is sikerült… Ledaráltam, és összekevertem a kristálycukorral, a vajat pedig megolvasztottam. A tésztát vastagra nyújtottam, és pogácsákat szaggattam belőle. Ezeket a pogikat, először az olvasztott vajban majd a dió és cukor keverékében forgattam meg. Egy kikent sütőformába rakosgattam őket. Nagyon tetszett a dolog, mert az olvasztott vaj és a dió illata nagyon finom volt. Hagytam, hogy a pogácsák jól megszívják magukat a vajjal, és jól meghempergettem őket a dióban :))))) Félretettem még 30 percet pihenni, sütés előtt, ez alatt előmelegítettem a sütőt, majd 20 percig sütöttem. Elkészítettem a vanília sodót is, ami vanília híján, vaníliás cukorból készült.
4dl tej,
2tojássárga,
3csomag vaníliás cukor,
1evk kristálycukor,
1 evk liszt,
A tejet felforraltam. Amíg melegedett a tojás sárgákat simára kevertem a cukorral és a lisztel. A tejet levettem a tűzről, a sárgákat egy kevés tejjel felhígítottam és lassan folytonos keverés mellett belefolyattam a tejbe. Majd visszatettem a tűzre, és csak addig főztem, amíg sűrűsödni nem kezdett. Kicsit hasonlatos lett az íze a madártejéhez:-D

5 megjegyzés:

pitypang írta...

Ó,az aranygaluskát én is nagyon szeretem,de szinte sosem sütöm :(
(menzán eszek)

Niki írta...

Szia Andi!
Már éppen hiányoltalak:)))Ma gondoltam Rád:D Eddig én se sütöttem,de szerintem most már gyakrabban kerül az asztalra.Gulyáslevest főztem,és ez mellé szerintem tökéletes.:-D

egycsipet írta...

Nagyon szeretjük az aranygaluskát, csak mi csokiöntetet adunk hozzá. Jó is, hogy elém raktad (köszi!), már rég nem volt. :)

Niki írta...

Csipet!
Nagyon aranyos vagy:)Örülök hogy benézel hozzám))))))És jó étvágyat a galuskához!!

Góbé írta...

Hát nem is olyan rossz ez az aranygaluska! Nézz be hozzám, szeretnélek megajándékozni. (http://gobehami.blogspot.com/2010/03/elismeresek-dijak-iii.html)